Image default
LifeStyle

Cocoon

Rickard Hederstierna, student al Universitatii Lund din Suedia, a fost desemnat castigatorul editiei de anul acesta Electrolux Design Lab.

Aflat la cea de-a saptea editie, Electrolux Design Lab este o competitie internationala anuala de design pentru studenti si tineri designeri provocati si stimulati sa creeze solutii inovatoare pentru aparatele electrocasnice din viitor.

Tema de anul acesta a fost „Aparate electrocasnice pentru urmatorii 90 de ani”, iar numarul total de inscrieri a crescut cu 50% fara de anul trecut, ajungand la 900 de participanti din peste 50 de tari, printre care si Romania.

Anul acesta conceptul castigator al competiei a fost Cocoon – un aparat de gatit ce doreste sa livreze o solutie pentru consumul de carne si peste in contextul in care suprapopunarea este si va reprezenta o problema cu care se confrunta oamenii de pretutindeni.

Principiul de functionare este inspirat din procesul pregatirii popcornului la microunde. Cocoon va putea prepara carne si peste, ambalate intr-un plic, intr-o forma compacta. Aparatul va putea identifica fibra carnii prin unde radio de identificare, pentru a sugera timpul optim de preparare. Acest proces va profita de roadele stiintei si tehnologiei pentru a crea un tip de alimente care sa reduca nevoia exploatarii de animale.

Avanpremiera: 2 studenti romani in topul  25 Electrolux Design Lab 2009

Vlad Icobet si Sebastian Popa sunt cei doi studenti romani care s-au calificat cu inventiile lor in Top 25 Electrolux Design Lab 2009. Acestia au fost coordonati de Prof. Univ. Dr. Cezar Suteu din cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti: „Competitia prezinta unele dintre cele mai inovatoare proiecte in ceea ce priveste obiectele de uz casnic, aduce la un loc ideile studentilor din intreaga lume, contribuind astfel la raspandirea cunostintelor in acest domeniu.” Afirma profesorul Cezar Suteu.

Competitia mi s-a parut excelenta – in special faptul ca a fost gandita doar pentru stagiul de concept al desgnului, ceea ce mi-a oferit libertatea de a visa si desena. Astfel am putut sa concep un sistem care, folosind materiale avansate, se poate transforma dintr-un obiect de decor intr-un sistem de gatit complex, dar usor de folosit.” afirma Vlad Icobet, creatorul conceptului Egg. „Cand este folosit, Egg se desface asemenea unei flori in trei parti functionale: una pentru spalarea alimentelor, a doua pentru prepararea acestora, iar a treia – reprezinta o plita cu inductie pentru gatit. In centrul conceptului se afla un proiector holograma care este destinat sa asiste utilizatorul punandu-i la dispozitie o intreaga baza de date cu retete si informatii utile pentru gatit.” explica Vlad Icobet.

Sebastian Popa considera ca „Wirio este un sistem de gatit conceput pentru a face din prepararea mesei o activitate creativa, oferind o mobilitate ridicata utilizatorului, fiind totodata eco-friendly. Am inceput prin a identifica nnevoile actuale ale oamenilor in ceea ce priveste gatitul, dupa care am incercat sa imi organizez scenarii din viitor, imaginandu-mi viata peste 90 de ani. Astfel a aparut Wirio! Alcatuit din 4 elemente detasabile, acestea pot fi folosite pentru a prepara sau incalzi mancarea chiar si cand nu esti acasa. Incalzirea se face prin intermediul unor cabluri ce ies din elementul detasabil si pot fi aranjate in diferite forme, personificand modul de a gati al fiecaruia.Temperatura poate fi controlata prin intermediul unui touch screen, iar cablurile sunt izolate termic in partea de jos pentru a nu afecta suprafata de dedesubt cand acestea sunt incalzite. Cablurile sunt curatate si dezinfectate automat atunci cand sunt stranse in dispozitiv.

Finalisti

Premiul I al concursului Electrolux Design Lab 2009 consta in 5000 € si o perioada de sase luni de practica intr-unul din centrele internationale de design Electrolux.

Cel de-al doilea premiu a fost obtinut de conceptul Receptorul de apa creat de Pehghao Shan de la Universitatea Zhejiang Sci-Tech, China.

Locul trei a fost obtinut de Renew creat de Louis Filosa de la Universitatea Purdue, USA.

 

Cei opt finalisti Electrolux Design Lab 2009: 

·         Locul I: Cocoon, aparatul care pregateste carnea si pestele, inventat de Rickard Hederstierna de la Universitatea din Lund, Suedia

·         Locul II: Water Catcher, un aparat zburator ce recepteaza apa de ploaie si umiditatea din atmosfera creat de Penghao Shan de la Universitatea Zhejiang Sci-Tech, China

·         Locul III: Renew, fierul de calcat inteligent, pe baza de aburi, propus de Louis Filosa de la Universitatea Purdue, USA

·         Teleport Fridge (cf. voturilor exprimate online): Frigiderul de teleportare, frigiderul care teleporteaza alimentele, conceput de Dulyawat Wongnawa de la Universitatea Chulongkorn, Thailanda

·         Le Petit Prince, robotul ce creste plante pentru planeta Marte, inventat de Martin Miklica de la Universitatea de Tehnologie Brno, Cehia

·         Moleculaire, imprimanta 3D pentru alimente, propusa de Nico Klaber de la Scoala Internationala de Design din Koln, Germania

·         Naturewash, masina de spalat fara apa creata de Zhenpeng Li de la Universitatea Zhejiang, China

·         Bifoliate, masina de spalat vase dubla montabila pe perete, inventata de Toma Brundzaite de la Academia de Arte din Vilnius, Lituania 

Mai multe detalii despre toti finalistii gasiti pe www.electroluxdesignlab.ro

Aflati mai multe informatii despre Electrolux Design Lab 2009 vizitand site-ul: http://newsroom.electrolux.com/designlab

Articole similare

Rezultate surprinzătoare ale unui studiu IKEA. Bucureștenii se simt în siguranță și interacționează cu cei dragi acasă

comunicat de presa

Regula de 4 zile in alimentatia bebelusului

Elena Turcu

Turneu de seminarii de dezvoltare personala: personal power

comunicat de presa

Lasă un comentariu