Retete

Chifteluţe de peşte

Suntem în  prim post al Crăciunului şi nu se mănâncă de dulce. Dar în acest post se dau multe dezlegări la peşte, acesta fiind şi foarte recomandat de medici pentru alimentaţie. De Sfântul Andrei,  Sfântul Nicolae şi Sfântul Sava se mănâncă peşte dar şi sâmbetele şi duminicile, astfel încât se poate face în această perioadă o adevărată cură de peşte.

 

Există o multitudine de reţete clasice de gătit peştele dar şi reţete mai noi, preluate din diferite culturi.

O reteta savuroasa, usor de pregatit, care te duce cu gandul la frumoasele concedii petrecute in insorita Grecie:  Keftedes (Chiftelute de cod) cu sos de rosii si masline verzi, Skordalia (piure de cartofi cu usturoi) si salata de patrunjel.

 

Incrediente pentru două portii:

 

Chiftelute:

File de cod        300 gr

Oua              1 buc

Pezmet din

paine integrala     70 gr

Chimion          1 ligurita rasa

Ghimbir pudra     1 lingurita rasa

Sare, piper        dupa gust

Ulei pentru prajit   100 ml

 

Sosul de rosii:

Rosii decojite        200 gr

Masline verzi

fara samburi         50 gr

Usturoi             1 catel

Busuioc             1 ligurita sau cateva frunze prospat tocate

Unt                20 gr

Ulei de masline       10 ml

Vin alb              10 ml

Sare                1gr

Piper               1gr

Zahar               5 gr

 

Skordalia:

Cartofi               250 gr

Usturoi               1 catel

Ulei de masline        70 ml

Otet de vin            5 ml

Sare                 2 gr

Piper                 1 gr

Chilli                 1 gr

Ridichie               1 buc

 

Salata de patrunjel

Patrunjel               2 legaturi

Ceapa rosie             50 gr

Lamaie                20 ml

Ulei de masline          10 ml

Sare,piper              dupa gust

 

Mod de preparare :

 

Punem pezmetul si condimentele pentru chiftelute intr-un food procesor si mixam 10 secunde. Adaugam oul si fileul de peste, amestecam bine totul, apoi transferam compozitia intr-un bol.

Portionam in bilute de aproximativ 5 cm, incalzim ulei intr-o tigaie antiaderenta si prajim chiftelutele pana devin aurii. Le scoatem pe un platou pe care asezam servetele, pentru a absorbi excesul de ulei.

 

Intr-o craticioara punem ulei de masline si sotam usor usturoiul impreuna cu maslinele tocate marunt. Adaugam rosii taiate cubulete, busuiocul, zaharul, sarea si piperul. Dupa 3-4 min stingem cu vin alb si adugam untul. Lasam sa fiarba sosul 5 min, dupa care il blendam pana devine fin. Punem sosul inapoi in craticiora, adaugam chiftelutele si mai fierbem cateva minute.

Cartofii pentru skordalia ii curatam, ii taiem in 4, dupa care ii fierbem in apa cu sare si un praf de fulgi de chili. Cand se desfac usor cu varful unei furculite, sunt gata. Se strecoara si se lasa deoparte cateva minute. Intr-un blender mixam uleiul de masline cu otet si catelul de usturoi, sare si piper. Zdrobim cartofii si amestecam cu uleiul aromatizat.

Pentru salata de patrunjel, spalam bine legaturile de patrunjel si le uscam usor cu niste servetele, dupa care il tocam marunt, tocam si ceapa rosie, apoi le amestecam si le asezonam cu ulei de masline, sare, piper si lamaie, dupa gust

Material realizat cu ajutorul

Chef Marin Cristian (Cristian Marin Facebook;  cristianmarin_cuisine Instagram;  www.ohvaz.ro)

 

 

 

Related posts

O altfel de tochitura moldoveneasca

Adina Meyers

Desert de sezon: prajitura cu struguri

Adina Meyers

Poveste de Paste cu inimioare de zahar colorate

Adina Meyers