Amenajari Interioare

Cele mai întâlnite greșeli la instalarea ușilor

Este important ca atunci când achiziționezi o ușă, să îți calculezi bugetul luând în considerare și plata montajului. Există varianta ca firma de la care ai făcut achiziția să îți pună la dispoziție contra cost și o echipă de montaj sau să cauți pe cont propriu specialiștii care să îți instaleze ușa. Recomandarea este să nu faci economie cu instalarea, fiindcă o ușă montată necorespunzător are un aspect neplăcut, nu funcționează bine sau produce zgomote neplăcute.

În acest articol ne-am propus să îți dezvăluim care sunt unele dintre cele mai întâlnite greșeli care se fac atunci când se instalează ușile. Până la etapa montajului sunt câteva lucruri la care trebuie să fii atent. Află tot ce trebuie să știi din acest articol! 

1. Lipsa verificării ușii înainte de a o cumpăra

O primă greșeală care poate fi făcută este să nu verifici ușa atunci când o cumperi. Este important să te asiguri că nu are defecte, așadar că este perfect funcțională. Sfatul este s-o analizezi cu atenție atât în magazin, cât și acasă după ce ți-a fost livrată. Asigură-te că foaia de ușă este dreaptă, că nu apar spații libere de jur împrejurul ei atunci când o închizi. Chederele trebuie să se alinieze, yala să nu se blocheze, clanța să funcționeze corespunzător.

Dacă ți-a fost livrată acasă și este complet înfășurată, dezambaleaz-o și uită-te la ea să nu fie lovită. Pot avea loc incidente în timpul transportului. În schimb, nu înlătura folia protectoare de pe ușă decât după terminarea montajului, pentru aevita zgârierea sau lovirea.

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în atenție încă de la început îl reprezintă balamalele pentru ușile metalice. Este important să fie solide, fiindcă greutatea foii de ușă metalică este mare, iar balamalele trebuie să reziste sarcinii acesteia.

2. Poziționarea greșită a ușii

Montajul ușilor este bine de făcut după montarea pardoselilor și după aplicarea ultimului strat de finisare al peretelui. Pentru început se verifică spațiul unde va fi montată ușa. Golul de zid trebuie să aibă 90° în plan vertical și orizontal, lucru care se verifică cu ajutorul vinclului. De asemenea, golul de zid trebuie să fie cu câțiva centimetri mai mare decât dimensiunile ușii, pentru a o putea fixa cu spumă și pentru a corecta diferențele apărute. Mai întâi se montează tocul, așa cum este înfășurat în hârtie de protecție și apoi foaia de ușă în balamale.

Există greșeala ca ușa să nu fie montată drept. Astfel, trebuie să te asiguri că noua ta ușă este așezată corect. Ea trebuie să fie perfect dreaptă, să nu fie lăsată nici pe față și nici pe spate. Prin urmare, între zid și exteriorul tocului, pe toate laturile se plasează un distanțier care ajută la stabilirea poziției corecte a ușii. În felul acesta te asiguri ca o aliniezi cât se poate de precis.

Poate apărea și greșeala ca ușa să fie montată prea sus sau prea jos. Reține că între ușă și podea se lasă un spațiu liber de 1 – 1,5 cm.

3. Dorința de a economisi spumă poliuretanică

Spuma poliuretanică poate fi de mai multe feluri, deci este important prima dată să acorzi atenție produsului pe care îl cumperi. Există spumă de interior sau de exterior. Este spumă cu volum mic de expandare, recomandată pentru tavane, pardoseli ori rosturile dintre pereții despărțitori sau spumă cu volum mare de expandare. Aceasta din urmă este folosită cel mai des pentru montajul de uși, când spațiul care trebuie umplut este mare.

Odată ce ușa a fost fixată în dibluri se aplică spuma poliuretanică de jos în sus, de jur împrejurul ușii, pentru aacoperi golul de zid. Nu se face economie la aplicarea ei. Spuma de calitate nu se extinde atât de mult când se usucă și nu deformează cadrul ușii. Desigur, nu trebuie folosită spumă poliuretanică în exces. Aplică spuma treptat.

Spuma poliuretanică poate murdări ușa, astfel este important să păstrezi folia pe aceasta până ce montajul a luat sfârșit. 

Instalarea unei uși poate fi un proces complicat pentru persoanele care nu au mai făcut acest lucru, existând riscul apariției greșelilor. Asigură-te că îți iei toate măsurile necesare pentru a preveni incidentele nedorite cu montajul.

Related posts

Vilă contemporană cu elemente de inspirație Art Nouveau

Adina Meyers

Gateste mai cu spor in noile bucatarii din colectia de toamna kika

Adina Meyers

Seturile de veselă – accesorii șic pentru casa ta

Adina Meyers