Istoria modernă a omenirii este indisolubil legată de calea ferată, așa cum transportul feroviar nu poate fi conceput fără gări, acele stații de îmbarcare și debarcare a oamenilor și mărfurilor.Tranzitului fizic prin gări, însă, îi transcende o incalculabilă și, de multe ori, neștiută încărcătură de sentimente, de amintiri, de povești.
Unde altundeva decât într-o gară s-au consumat mai multe întâlniri, despărțiri, regăsiri, începuturi, speranțe, dezamăgiri, iluzii… Astfel, în ciuda destinației lor pragmatice, gările au devenit de-a lungul vremurilor locuri pline de romantism.
Faimosul portal de rezervări Hotels.com a făcut, nu demult, un clasament al celor mai romantice gări, pe baza voturilor acordate de clienții site-ului. Sigur, oamenii au avut de ales între câteva gări celebre propuse de site.
Astfel, Gara Centrală din Antwerp a fost votată cea mai romantică gară din Europa, considerată cea mai potrivită locație pentru despărțiri sau întâlniri romantice.
Pe locul secund s-a clasat Gara de Nord din Paris, urmată de King’s Cross Station din Londra, aleasă grație atmosferei magice creată de filmările de la Harry Potter care au avut loc aici.
Cu siguranță, toate aceste gări sunt superbe, monumentale ca proporții și stil arhitectural, fapt care a influențat votul clienților Hotels.com.
Mărimea și opulența, însă, nu sunt neapărat sinonime cu romantismul, așa cum arată portalul de turism YouVisit.info, potrivit căruia o gară cu adevărat romantică, cu cel mai romantic peron din Europa, se află chiar în România.
Este vorba despre Gara din Băile Herculane, cu fabulosul ei peron cu iederă, parcă din altă lume.
Și clădirea gării, construită după 1878, în perioada deschiderii liniei ferate Timişoara-Caransebeş-Orşova-Vârciorova (10 unie 1879), chiar așa mică, poate sta cu mândrie lângă marile gări istorice europene.
Construită într-un stil baroc austriac cu elemente eclectice, după modelul, se spune, al unei cabane de vânătoare a casei imperiale, Gara din Băile Herculane era poarta de intrare în ceea ce kaiserul Franz Iosef numea cea mai frumoasă stațiune de pe continent.
Stațiunea Băile Herculane, vizitată în anii reconstrucției austriece, la aproape două milenii de la fondarea romană, de împărații Iosif al II-lea, Francisc I și împărăteasa Carolina, kaiserul german Wilhelm I, împăratul Franz Iosef și legendara împărăteasă Elisabeta, Sisi, de regele Serbiei Alexandru, de regele Carol I al României și de regina Elisabeta, Carmen Silva.
Mai multe imagini de detaliu vă punem la dispoziţie în galerie foto.
Și dacă imaginile nu vă conving, faceți o plimbare până la Gara din Herculane. Ne veți da dreptate!
Articol preluat de pe www.timisoarastiri.ro