LifeStyle

Cel mai nesănătos aliment din lume care îţi afectează sănătatea. Și tu îl consumi, fără să știi la ce pericol te expui

Cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie, se găsește pe rafturile supermarketurilor. Este prezent în aproape tot ce consumăm, inclusiv în pâine, ciocolată, supă sau pizza.

Este vorba de uleiul de palmier, cel mai popular tip de ulei vegetal din lume. E folosit în mai multe alimente, uneori în cantităţi mari. Se estimează că ar fi în aproape jumătate din produsele întâlnite în supermarketuri.

Motivul pentru care e posibil să nu fi auzit de el este că timp de mulţi ani a fost deghizat sub diferite nume.
directivă din 2014 a Uniunii Europene a forţat producătorii să menţioneze produsele în care acesta este folosit, dar această regulă nu a inclus şi industria produselor cosmetice, aşa că aproape nimeni nu realizează că acesta e prezent într-o gamă variată de produse de îngrijire şi înfrumuseţare, de la şampon la ruj.

 Verifică eticheta!

Uleiul de palmier și derivații săi pot apărea sub mai multe denumiri pe etichete precum: ulei vegetal, grăsimi vegetale, Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol

Uleiul de palmier folosit în industria fast-food şi în ciocolata tartinabilă este extrem de toxic. Autoritatea Europeană pentru Protecţia Alimentelor a emis un avertisment cu privire la gradul crescut de risc pentru consumul acestui aliment.

Promovat drept unul dintre cele mai sănătoase alimente, uleiul de palmier devine bombă chimică atunci când este încins. Prin prăjire, eliberează substanţe de o toxicitate pe care corpul uman nu le poate tolera, avertizează experţii Autorităţii Europeane pentru Protecţia Alimentelor. Atunci când se consumă prea mult ulei de palmier care a fost încălzit, riscul cancerului de sân creşte de două ori faţă de o persoană care a consumat ulei presat la rece.

Producția uleiului de palmier afectează mediul înconjurător

Uleiul de palmier este cel mai răspândit ulei alimentar din lume, doar că producerea sa afectează ireversibil mediul înconjurător. Aproape 87% din producţia mondială de ulei de palmier provine din Indonezia şi Malaezia, cu consecinţe dezastruoase pentru pădurile de acolo, iar singură Australia importă peste 130.000 tone de ulei de palmier în fiecare an.

Uleiul de palmier este folosit în prezent peste tot în lume drept ulei de gătit, ingredientul de bază pentru margarina bio, bază pentru îngheţată şi dulciuri, bază pentru majoritatea detergenţilor lichizi, săpunurilor, şamponurilor și rujurilor. La fel, este foarte apreciat ca şi component al lubrifianţilor pentru motoare şi mecanisme.

Pericolele uleiului de palmier oxidat includ organotoxicitate la inimă, rinichi, ficat și plămâni. In plus, uleiul de palmier oxidat poate provoca o creștere a acizilor grași liberi, fosfolipide și cerebrosidele. Substanţele găsite în uleiul de palmier sunt cancerigene, utilizarea lui constantă poate provoca creşterea tumorilor canceroase.

Related posts

Marturii. Frescele Manastirii Argesului – De la macheta in sala de expunere

Adina Meyers

Pentru bucatarie: Robust Collection de la Philips

Adina Meyers

Body Mind Spirit Festival Constanţa, 7-9 iunie 2013

Adina Meyers