LifeStyle

Cea mai scumpa opera de arta romaneasca intra in expunere publica

Dupa ce in cadrul Licitatiei de Art-Nouveau si Romantism din aprilie 2011 a Casei de Licitatie Artmark, pictura „Fata cu margele rosii” de Nicolae Grigorescu s-a adjudecat pentru o suma record, cumparatorul sau decide sa o cedeze in custodia Muzeului National Brukenthal, spre a fi expusa pentru public.

In septembrie 2010, omul de afaceri Mircea Vescan achizitiona opera „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu, lucrare emblematica pentru istoria artei romanesti si hotara sa o ofere vizitelor publicului, in cadrul Muzeului National Brukenthal. Acum, o alta pictura semnata de maestrul de la Campina, „Fata cu margele rosii”, achizitionata pentru o suma care ramane record pentru piata romaneasca de arta – 270.000 de euro – este plasata in custodia muzeului din Sibiu de catre cumparatorul sau. Prin recurenta sa, evenimentul capata o importanta sporita, semn al consolidarii acestui tip de preocupare  in randul colectionarilor si investitorilor in arta din Romania.

Initiativa urmeaza exemplul numerosilor colectionari din strainatate, care intretin relatii de lunga durata cu muzee si institutii de arta, fiind interesati sa expuna sau sa imprumute opere din colectiile lor de arta in beneficiul publicului. In Romania insa, astfel de demersuri sunt pe cat de avantajoase pentru toate partile, pe atat de rare, asupra colaborarii dintre colectionari si muzee planand parca istoria trista a abuzurilor perioadei comuniste. Totusi, fiecare nou parteneriat intre detinatorii de opere valoroase si muzee participa la constituirea unui climat de normalitate, in care managementul inteligent al unei colectii de arta private intalneste interesele publice si institutionale.

Decizia serveste totodata intereselor investitionale ale cumparatorului picturii lui Grigorescu, care isi doreste sa ramana anonim. Nu reprezinta un secret faptul ca valoarea de piata a unei opere de arta creste direct proportional cu prezentarea sa publica, in expozitii sau in publicatii, suplimentar fata de randamentul anual mediu al unui artist, calculat la aprox. 20-30% pe an. Scazand costurile asigurarilor si sistemelor de securitate si adaugand, in unele cazuri, componenta de reprezentativitate publica a gestului pentru proprietarului, rezulta o alegere inspirata, care se ofera ca model si altor colectionari si investitori romani.

Pictura „Fata cu margele rosii” intra in circuitul public si datorita sustinerii acordate de Muzeul National Brukenthal acestei initiative private, prin acordul de a expune temporar opera. Prin aceasta colaborare, muzeul din Sibiu participa la crearea unui mediu firesc al relatiilor dintre artist, galerie si casa de licitatie, colectionar sau investitorul in arta si institutia muzeului, intre care pot avea loc colaborari cu beneficii reciproce si mai ales publice.

Related posts

Schneider Electric lanseaza o gama de produse destinate amenajarilor contemporane

Adina Meyers

Salonul de vintage

Adina Meyers

SkyKarting, noul circuit de karting

Adina Meyers