LifeStyle Retete

Cea mai bună rețetă de cozonac

Dacă anul acesta îți faci curaj să frămânți cozonacul acasă, cu siguranță că ai nevoie și de cea mai bună rețetă de cozonac. Ți-am pregătit ingredientele necesare și modul de preparare pentru patru cozonaci, de aproximativ jumătate de kilogram bucata.

Ingrediente pentru aluat

1 kg făină

250 g zahăr

60 g drojdie

8 gălbenușuri

un vârf de cuțit de sare

o linguriță de coajă rasă de lămâie

420 ml lapte

200 g unt nesărat

Ingrediente umplutură

Varianta 1

200 g nuci măcinate

50 g stafide

100 g rahat

100 g zahăr

20 g cacao

3 albușuri

Varianta 2

200 g alune de pădure rumenite în cuptor

50 g caise confiate

50 g merișoare confiate / orice alte fructe confiate preferate

50 g stafide

100 g zahăr

3 albușuri

Maia

Dizolvă în 100 ml lapte 60 g de drojdie, adaugă 10 g zahăr și 30 g făină și lasă un sfert de oră să crească (până își dublează volumul).

Mod de preparare

Freacă zahărul cu gălbenușurile și sarea, până obții o pastă omogenă, albă. Încălzește foarte puțin lapte și pune-l peste, adaugă și coaja de lămâie, continuând să amesteci până ce zahărul s-a dizolvat de tot. 

Cerne făina, pune maiaua crescută peste ea, apoi încorporează pasta de mai sus. Metoda tradițională presupune să ai făina într-un vas mai mare, să faci o gropiță la mijloc și acolo să pui gălbenușurile frecate. În acest moment ar trebui să ai un aluat format, peste care poți adăuga untul topit. Frântă-l bine, pentru că așa vei avea cozonaci pufoși, apoi lasă-l la dospit până când își dublează volumul.

Umplutura

Bate albușurile spumă, apoi adaugă cacao, nuci și zahăr. Întinde câte o bucată de aluat pe masa de lucru tapetată în prealabil cu un praf de făină, iar peste această bucată de aluat pune albușurile, apoi stafidele și rahatul tăiat în bucăți potrivite. Rulează și pune în tava în care îl vei coace (unsă cu unt). Lasă-l la dospit aproximativ două ore, înainte de a-l coace. Pune-l în cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade. 

Pentru a doua variantă de umplutură, nu trebuie decât să schimbi ingredientele, urmând aceiași pași de mai sus. 

Dacă vrei cozonaci lucioși, nu uita să îi ungi cu ou înainte de a-i băga la cuptor.

Foto: Pinterest

Articole similare

Protecție solară chiar și pentru cea mai sensibilă piele

comunicat de presa

Intr-un an Symetrica si-a crescut acoperirea geografica de la 30% la 80%

comunicat de presa

Peste 24 de ore Timisoara intra in festival!

comunicat de presa

Lasă un comentariu

5 × 3 =