LifeStyle

Ce trebuie sa faci pentru ca plantele de interior sa fie mai sanatoase

Plantele pentru camera si birou sunt folosite de ani de zile ca elemente decorative, dar si pentru numeroasele beneficii pe care acestea le aduc sanatatii noastre. Stim cu totii ca plantele joaca un rol important in producerea oxigenului si eliminarea dioxidului de carbon din aer, insa avantajele aduse de acestea nu se termina aici.

Au fost realizate mai multe studii in urma carora s-a demonstrat ca plantele de interior sunt capabile sa ne ajute sa luptam impotriva racelilor de sezon. Cum fac acest lucru? Prin reducerea particulelor de praf din aer, precum si prin reglarea nivelului de umiditate astfel incat noi sa ne simtim confortabili. Mai putem adauga pe lista eliminarea substantelor toxice din aer, precum si neutralizarea fumului de tigara.

Dupa cum putem observa, avantajele oferite de amplasarea plantelor prin locuinta noastra sunt destul de multe la numar si deloc de neglijat. Insa… acestea au nevoie de o ingrijire continua pentru a se mentine sanatoase (iar prin ingrijire nu ne referim doar la udarea lor zilnica sau saptamanala, in functie de cerintele fiecarui tip de planta in parte). In acest articol o sa incercam sa iti oferim cateva sfaturi pentru ca plantele pentru camera si birou din ghiveci sa fie sanatoase.

Cu siguranta ai observat si tu ca sunt momente in care la scurt timp dupa ce ai udat plantele solul devine din nou uscat. Acest lucru se intampla in principal din cauza pamantului de proasta calitate, care nu este capabil sa retina apa pentru mai mult timp. Ce poti sa faci in aceasta situatie? Solutia salvatoare consta in asezarea unui burete umezit pe fundul ghiveciului. In acest fel apa va fi absorbita de acesta, ceea ce inseamna ca se va pastra pentru mai mult timp iar plantele tale isi vor extrage apa din el de fiecare data cand vor avea nevoie. Solutia este una de un real ajutor si atunci cand plecam in vacanta, deoarece apa se va pastra pentru mai mult timp in sol.

Un alt lucru important pe care trebuie sa il facem este sa curatam in mod regulat frunzele plantelor (ne vom da seama ca este momentul sa facem asta atunci cand frunzele vor fi de un verde mai sters – nu vor mai avea stralucirea de alta data). O solutie recomandata pentru stergerea frunzelor astfel incat acestea sa „reinvie” este formata din putina apa calda in combinatie cu lapte (proportiile trebuie sa fie egale). In aceasta solutie vom inmuia o carpa uscata si moale, cu care vom sterge frunzele cu atentie, pentru a nu le rupe.

Unele plante adora ca solul sa fie putin acid, un exemplu in acest caz fiind feriga. Ce putem face in cazul acestora, pentru ca ele sa se simta bine si sa se mentina sanatoase? Noi recomandam ca, din cand in cand, sa turnam in loc de apa ceai. Cu siguranta iti vor multumi daca faci asta.

Chiar daca este de la sine inteles ca lumina e foarte importanta pentru plante, multi dintre noi neglijam acest aspect. Chiar daca unele tipuri de plante se dezvolta bine in conditii slabe de lumina, este bine sa le oferi doza zilnica pentru ca ele sa se dezvolte sanatos. Evita deci sa le asezi in zone foarte intunecate, ci alege-le mereu pe cele mai luminoase (nu insa direct in razele soarelui, pentru ca ele pot fi afectate de caldura, mai ales in timpul verii).

 

Related posts

HOROSCOP azi, 24 noiembrie. Scorpionii trebuie să renunțe puțin la încăpățânare

Adina Meyers

Poluarea aerului, inamicul nevăzut al sănătăţii românilor. Cum ne afectează și cum putem lupta împotriva acesteia?

Adina Meyers

Idei de cadouri pentru inaugurarea casei în 2021

Adina Meyers