Legislatie Solutii Constructive

Ce prevede Programul „Prima chirie”. Cine poate beneficia de bani de la stat

Normele de aplicare la Programul "Prima chirie", prin care șomerii angajați la mai mult de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu primesc o primă de relocare, au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Muncii.

Programul Prima chirie are în vedere stimularea mobilității forței de muncă și a fost aprobat de Guvern în luna ianuarie 2017, prin Ordonanța de Urgență nr. 6/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice, publicata în Monitorul Oficial nr. 62/25.01.2017, se spune în nota de fundamentare, citată de Agerpres.

Conform documentului, prima de relocare se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și ca urmare a acestui fapt, își schimba domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectiva sau în localitățile învecinate acesteia.

"Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situația în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depășesc suma de 5.000 lei/lună și este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei. Prima de relocare se acordă, la cerere, lunar, pe o perioadă de cel mult 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni și nu se cumulează cu alte prime de mobilitate prevăzute de lege", se mai arată în nota de fundamentare.

Articol preluat de pe www.romanialibera.ro

Related posts

Ce alternative exista la termoizolarea cu polistiren?

Adina Meyers

Apartamente de vânzare în Timișoara – Ce obligații ai când cumperi un imobil

Adina Meyers

7 sfaturi pentru înfrumuseţarea faţadei

Adina Meyers