Majoritatea dintre noi adora sa gateasca, insa atunci cand vine vorba de curatenia de dupa…toti fugim. Hai sa fim seriosi, oare cui ii place sa spele vasele, sa curete aragazul si faianta de grasime etc.? Nimanui. Dar aceste lucruri trebuie realizate.
De ce e important sa ne curatam bine aragazul? Pentru ca acesta este locul in care se pot aduna foarte multe bacterii, care ne pot pune in pericol sanatatea sau pot sa afecteze calitatea mancarii pe care o gatim.
Cel mai important sfat pe care noi ti-l putem da este sa previi. Asadar, sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a nu lasa ca aragazul sa se murdareasca. In momentul in care nu faci nimic, ci pur si simplu lasi ca murdaria sa se acumuleze in timp, atunci cand in sfarsit te hotarasti ca e timpul sa il cureti, o sa observi ca vei avea o treaba destul de dificila de facut, iar asta pentru ca petele se vor incapatana sa ramana acolo.
Sunt mai multe trucuri la care putem apela atunci cand vrem ca aragazul nostru sa fie luna, precum si lipsit de bacterii. Bicarbonatul de sodiu, de exemplu, este un produs de curatat ideal, el avand pe langa asta multe alte utilitati. Acesta nu doar ca ajuta in curatarea si dezinfectarea aragazului nostru, dar in cazul petelor incapatanate poate face niste adevarate minuni. Pentru ca rezultatele tale sa fie unele remarcabile, poti combina bicarbonatul de sodiu cu apa, otet si zeama de lamaie, iar solutia rezultata cu siguranta va fi una cu care vei putea face sa straluceasca toate suprafetele.
Un alt aliment pe care il putem folosi pentru a curata petele de mancare din cuptor si de pe aragaz este sarea. Tot ce trebuie sa facem este ca pe langa sare sa adaugam si putina apa calduta, iar solutia rezultata o vom folosi cu un burete care sa fie usor abraziv.
Ochiurile de aragaz sunt componentele care se pot murdari cel mai mult in timpul sesiunilor de gatit, iar nu de putine ori nici macar solutiile speciale pentru curatat nu sunt capabile sa faca fata sau au nevoie de putin timp pentru a ne ajuta sa scapam de petele de grasime. Exista insa un truc la care pot apela gospodinele, si anume sa luam aceste ochiuri de aragaz, sa le punem pe fiecare separat intr-o punga care este de preferat sa fie una vidata, iar in interior vom pune putin praf de amoniac. Vom lasa continutul rezultat peste noapte (sau chiar 24 de ore), perioada in care acestea vor fi mai curate ca niciodata.
Printre cele mai bune metode de a curata un aragaz, precum si intreaga bucatarie, de mizeria lasata in urma atunci cand gatim intens, se numara insa aparatul de curatat cu aburi. Acesta nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie, iar asta pentru ca este cel mai bun prieten atunci cand vine vorba de curatenie. Aceasta tehnica de curatat cu ajutorul aburilor este una foarte eficienta, reusind sa indeparteze chiar si cele mai dificile pete, iar pentru ca totul sa fie perfect, se reuseste o eliminare a bacteriilor si microbilor chiar si cu pana la 99%.