Atunci cand vrei sa-ti decorezi casa cu plante de interior, amplasarea lor este un aspect important. Atunci cand ne confruntam cu zone cu lumina redusa, trebuie sa alegem plante care pot supravietui in aceste conditii. Posibilitatile nu sunt foarte numeroase, dar avem cateva optiuni in materie de specii ce se preteaza la spatii mai intunecoase.
Zamioculcas zamiifolia este una dintre speciile care accepta zonele prost luminate, de altfel si preferata noastra. A fost introdusa in Europa inca din secolul al XIX-lea si, avand un aspect deosebit al frunzisului, a devenit rapid foarte populara. Acesta este foarte bogat si de un verde intens si foarte lucios. Este o planta putin pretentioasa si suporta usor conditii vitrege. Iubeste lumina, si se dezvolta excelent cand are parte de ea, insa va tolera fara probleme si zonele mai intunecoase si temperaturile mai joase, de pana la 14-15 grade. Nu trebuie udata foarte des. Excesul de umezeala este cel mai mare dusman, caci ii pot putezi radacinile. In timpul verii trebuie udata saptamanal, insa iarna udarea se reduce la o data pe luna sau atunci cand pamantul este uscat pe o adancime de 5-7 cm. Iubeste pulverizarea frunzisului cu apa. Ingrasamant se aplica lunar doar din primavara pana in toamna. Are nevoie de un sol cu PH neutru si cat mai permeabil.
O alta specie care se dezvolta bine in zone cu lumina slaba este Epipremnum aureum, planta agatatoare ce se comercializeaza pe suporti inalti speciali de prindere. Are frunze mari brazdate cu galben din loc in loc. Nu necesita ingrijiri speciale, pamantul de flori din comert este foarte potrivit pentru ea. Cand o montezi in ghiveci este de preferat sa o asezi pe un pat de pietris umed, deoarece are novoie de umezeala in sol, insa nu in exces. Poti folosi aceasta planta pentru a incadra intrarea in casa datorita aspectului columnar pe care il capata pe suportii speciali cu care vine. Fertilizarea se face primavara si vara, la doua saptamani. In timpul verii frunzele trebuie pulverizate cu apa.
Anthurium este ultima planta pe care ti-o recomandam pentru zonele umbroase. Aceasta planta chiar nu suporta amplasamente cu soare direct, deoarece i se ard frunzele foarte usor. Face flori foarte frumoase rosii, roz sau albe. Udarea se face regulat, saptamanal, dar nu in exces. Atentie la boli! Are tendinta de a fi atacata de antracoza, in acest caz trebuie tratata cu fungicide specifice.
Folosind aceste plante puteti imbraca si decora cu usurinta si locurile umbroase din casa sau biroul tau.
Mai multe informatii, ingrasaminte si tratamente pentru plante de interior si de gradina, gasiti accesand site-ul: www.amenajarigradinibucuresti.ro.