Un hol lung si ingust este, probabil, cel mai nefericit tip de spatiu pe care-l poti intalni in materie de zone intermediare de trecere. Majoritatea tinde sa se revolte impotriva lungimii, noi spunem sa gasesti solutii pentru accentuarea ei!

Atentie, asta nu inseamna sa faci dintr-un spatiu lung, unul infinit de lung in care sa te opresti la jumatatea drumului panicat ca nu mai poti scapa din labirint. Principiul pe care trebuie sa-l aplici este utilizarea dezavantajelor in avantajul tau.

Ai un hol lung in care nu se intampla nimic, dar n-ai loc de nicio functiune? Ritmeaza spatiul prin suprafete repetitive, folosind tablouri, oglinzi, rame, postere, etc., dar si un lambriu sensibil integrat care protejeaza peretele de mici accidente!

Nu e nevoie sa iei in considerare doar peretii! Pardoseala si plafonul pot fi la fel de usor integrate in aceasta ritmare, mai ales daca peretii au tot felul de intrari sau dulapuri inzidite. Foloseste un plafon fals repetitiv sau un covor cu dungi orizontale (colorat sau nu). Si sistemul de iluminare poate fi utilizat in acest scop, iar o serie de lampi cu fir (aliniate sau la inaltimi diferite) pot da o senzatie placuta, luminand in acelasi timp si o zona dificila.

Problema cea mai spinoasa intr-un astfel de spatiu este lipsa posibilitatii de depozitare sau, cel putin, lipsa unui spatiu conventional, cu adancime de 40-60 cm. Asta nu inseamna ca nu poti crea depozitari pentru obiecte mai mici la care nu poti renunta si care, de obicei, ocupa mult spatiu. Da, ai ghicit, vorbim despre carti!

O biblioteca se poate organiza in diferite moduri, fie ca optezi pentru nise cu rafturi sau un corp adaugat, ori un sistem de tevi cu platforme. Nu conteaza cum realizezi biblioteca, atat timp cat tii cont de dimensiunile holului tau. In principiu, cu cat pare mai aerisit, cu atat mai bine. Si nu uita ca modul in care aranjezi cartile poate sa dea un dinamism anume spatiului: ritmare, culoare, articulare, unitate, etc.  

Related posts

Idei pentru amenajarea unui spatiu destinat lecturii

Adina Meyers

Designul spaţiilor exterioare, o adevărată provocare

Adina Meyers

Spatiu creativ pentru o profesoara de matematica si elevii sai

Adina Meyers