LifeStyle

Cât timp rezistă băuturile alcoolice după îmbuteliere? 

Procesul de producție și îmbuteliere a băuturilor alcoolice poate fi unul lung și complex sau unul foarte rapid și simplu. Totul depinde de tipul băuturii și de ustensilele folosite.

Pentru a rezista cât mai bine într-o formă bună pentru consum, o băutură alcoolică trebuie, în primul rând, să fie preparată și îmbuteliată corect, în recipiente de calitate. Apoi, este necesar ca ea să fie și păstrată în condiții optime.

Dacă toți acești factori sunt respectați, termenul produsului poate fi destul de lung. Așadar, dacă vrei să te asiguri că alcoolul pe care îl consumi este sigur sau chiar îți dorești să prepari tu anumite băuturi rezistente în timp, iată tot ce trebuie să știi!

De ce depinde calitatea și gustul bun al produsului?

Poate că vrei să faci băuturi alcoolice acasă, din fructele din livadă sau din ingrediente pe care le ai la dispoziție. Vinul, țuica, afinata și vișinata sunt cele mai des întâlnite produse alcoolice făcute în casă, însă poți prepara și caisată, zmeurată, cornată sau alte băuturi pe bază de fructe și alcool.

Iată ce aspecte contează atunci când vrei să obții produse de calitate, delicioase și rezistente:

Recipientele folosite

Indiferent de caz, recipientele în care stau băuturile influențează enorm calitatea, rezistența și gustul preparatelor. Pentru a te asigura că faci cele mai bune alegeri, verifică gama variată de sticle pentru diferite tipuri de alcool, alegând sticla potrivită pentru felul de alcool pe care urmează să-l îmbuteliezi. Vei găsi nenumărate variante, din sticlă, cu dopuri de diferite feluri.

Calitatea ingredientelor de bază

Pentru a obține cele mai bune băuturi alcoolice, aromate intens și gustoase chiar și după câteva luni sau chiar ani de la preparare, este necesar să te asiguri că alegi fructe de cea mai bună calitate.

Dacă faci vin, este esențial ca strugurii să fie culeși la momentul potrivit și presați rapid, pentru a-și păstra toate proprietățile și pentru a fermenta așa cum trebuie. Iar dacă faci băuturi pe bază de alcool și alte fructe, precum caise, vișine, zmeură sau afine, folosește fructe proaspete, în sezonul lor, culese recent și păstrate în condiții optime.

Calitatea alcoolului

La fel de importante precum ingredientele naturale sunt și tipurile de alcool folosite. De regulă, este folosit alcoolul din cereale, acestea fiind rafinat și inodor, neinfluențând gustul final al preparatului.

Se mai pot folosi și alcoolul pur din trestie de zahăr, dar și clasica țuică din prune. În acest ultim caz, ține cont de faptul că aroma finală va fi influențată ușor.

Expiră alcoolul sau nu?

Cu siguranță, ai auzit faptul că vinul devine mai bun cu trecerea vremii. Cu alte cuvinte, cu cât stă mai mult îmbuteliat, cu atât capătă arome mai complexe și calitatea sa se îmbunătățește.

Pe când acest lucru este adevărat în cazurile anumitor vinuri roșii, doar atunci când se respectă niște condiții stricte de depozitare, sticlele pe care le găsești de regulă în supermarket au o dată de valabilitate de câțiva ani, care ar trebui respectată.

În plus, dacă sticla de vin este deschisă, băutura trebuie să fie consumată în trei până la șapte zile. Motivul? Vinul este expus la oxigen și începe să se deterioreze.

Așadar, chiar și în cazul vinului, data expirării este reală și trebuie să ții cont de aceasta. Alcoolul, indiferent de tipul său, expiră la un moment dat.

Ce se întâmplă dacă ai consumat alcool expirat?

În cazul în care ai produs chiar tu o băutură alcoolică și nu știai că aceasta a expirat sau ai consumat o băutură și ai observat prea târziu data expirării de pe ambalaj, cu siguranță te întrebi care sunt efectele.

Ei, bine, băuturile spirtoase sunt distilate, ceea ce înseamnă că microorganismele și substanțele dăunătoare vor sta la distanță, așa că nu vei întâmpina probleme de sănătate. Iar în cazul vinului, acesta se transformă în oțet atunci când se strică, așa că îți vei da seama imediat și nu vei consuma suficient de mult încât să întâmpini probleme de digestie.

Acestea fiind spuse, băuturile alcoolice pot rezista luni sau chiar ani de zile după îmbuteliere, dacă sunt depozitate corect, în spații uscate, la temperaturi medii și constante. Iar în cazul în care acestea expiră, îți vei da seama cu ușurință, după gustul diluat sau înțepător.

Related posts

Au inceput inscrierile pentru prima editie din Bucuresti a festivalului 48 Hour Film Project

Adina Meyers

Și pe tine te deranjează insectele din bucătărie?

Adina Meyers

Daikin anunță achiziția grupului austriac AHT

Adina Meyers