LifeStyle Recomandat de Editor

Activitățile casnice în aer liber: 6 beneficii pentru sănătatea fizică și psihică

O viață activă are un impact pozitiv covârșitor asupra stării de sănătate fizice și mintale, confirmat de altfel de către specialiști. În acest articol poți descoperi câteva dintre cele mai importante avantaje pentru sănătate pe care le presupun activitățile casnice în aer liber. 

Îmbunătățirea sănătății mintale

O viață activă desfășurată în aer liber e de natură să îți îmbunătățească starea mentală și să reducă simptomele de depresie și anxietate. Timpul petrecut în natură, la lumină naturală, induce o stare de bine psihic și contribuie la reducerea stresului. Activitatea fizică are beneficii asemănătoare și mulți dintre oamenii care fac treabă în grădină spun că, deși au depus un oarecare efort fizic, se simt mai odihniți, mai relaxați și mai veseli după o repriză de lucru [1].

Creșterea concentrației serice de vitamina D

Carența de vitamina D este foarte răspândită în țările dezvoltate, în mare parte din cauza stilului de viață pe care îl avem. Vitamina D este sintetizată la nivelul pielii, consecutiv expunerii la soare și are un efect protector împotriva osteoporozei, cancerului, depresiei, infarctului și atacului vascular cerebral. Rolul vitaminei D în sănătatea organismuluieste complex și încă studiat. 

Nu trebuie, totuși, să exagerezi cu expunerea la soare, deoarece și aceasta are efecte negative și contraindicații. O expunere de 10 – 15 minute dimineața devreme este suficientă pentru a crește sinteza de vitamina D. Dacă petreci mult timp afară e de dorit să folosești cremă de protecție solară pentru a preveni riscul de arsuri solare și cancer de piele [2]. 

Menținerea unei greutăți corporale adecvate

Activitățile casnice în are liber presupun un grad sporit de exercițiu fizic care arde o cantitate de calorii mai mare decât atunci când stai în casă. Studiile au arătat că, atunci când te afli la exterior, mintea ta este mai activă, mai curioasă, iar aceste procese intelectuale au și ele darul de a crește arderile din organism. Prin urmare, îți va fi mai ușor să menții o greutate corporală adecvată și un indice de masă corporală cât mai apropiat de valoarea 25.

Scăderea riscului de boală cardiovasculară

Inima e un mușchi, iar pereții arterelor noastre conțin mușchi. Activitățile fizice care determină creșterea frecvenței cardiace sunt de natură să îmbunătățească nivelul de oxigenare al organismului și, implicit, al mușchiului cardiac. În plus, inima care pompează cu putere contribuie la păstrarea elasticității vaselor de sânge. Ambele elemente sunt esențiale pentru sănătatea aparatului cardiovascular [3]. 

Îmbunătățirea nivelului de respect față de propria persoană

Atunci când faci o mulțime de treabă în grădină ai ocazia să experimentezi activități foarte variate și, de asemenea, să vezi rezultatele directe ale muncii tale. Modul în care simțul practic și dexteritatea sunt antrenate de aceste activități nu poate decât să crească respectul pentru propria persoană. Faptul că evoluezi la proiecte din ce în ce mai complicate te va face să te simți mai bine și mai încrezător în propriile forțe.

Creșterea cercului social

Omul este un animal social – este o expresie pe care o folosim frecvent și care este fundamentată din punct de vedere științific. Dar stilul de viață modern ne lasă, adesea, foarte puțin timp pentru socializare.

Atunci când rămâi activ în afara casei, ocaziile de socializare cresc semnificativ. Schimbi câteva vorbe cu vecinul, faceți schimb de sfaturi și ponturi despre grădinărit, împrumutați diverse accesorii, schimbați o rețetă de bucătărie și programați un grătar împreună. Încet, încet, ai ocazia să legi noi prietenii și să îți lărgești cercul social. 

Activitățile casnice în aer liber te ajută să fii mai sănătos, mai puternic și mai bine dispus, așadar nu le ocoli și nu le delega altora! 

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8717103/afisat la 25.07.2022

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/afisat la 25.07.2022

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6031452/afisat la 25.07.2022

Related posts

Restaurează echilibrul microflorei intestinale cu Lacium!

Adina Meyers

Pătuțul potrivit pentru camera copilului, de la Nichiduță

Adina Meyers

Meteorolog, despre canicula din România: „Orele cu stres termic s-au înmulțit, iar organismul uman nu poate face față.” Sfaturi practice

Adina Meyers