Evenimente sociale din ultima perioada ne indeamna cu pasi repezi spre luarea unor masuri pentru sporirea sigurantei personale, a familiei si a locuintei. Mai bine prevenim decat sa reparam. Evolutia tehnologiei ne ajuta in acest sens. Sistemele de alarma au devenit tot mai populare, iar o categorie aparte a atras atentia unui public tot mai numeros. Este vorba despre sistemele de alarma wireless. Amploarea pe care au capatat-o in ultimii ani le-au propulsat in topul celor mai cautate sisteme de securitate a locuintei. Mai mult decat atat, acestea au devenit tot mai performante, avand in prezent numeroase particularitati smart, ce depasesc cu mult rolul unui simplu sistem de alarma.

Care este motivul principal pentru care alarmele wireless sunt atat de cautate? Raspunsul este simplu: nu necesita cablaj. Pe langa acest aspect mai intervin si alte motive de luat in considerare. Modul de functionare nu este afectat de interferente si monitorizeaza locuinta non-stop, 24/7. Cu toate acestea, ca orice dispozitiv wireless, pot deveni usor vulnerabile in fata unor actiuni ale hackerilor, spre deosebire de sistemele de alarma cablate.  

Asa cum mentionam anterior, lipsa cablurilor reprezinta un avantaj major in procesul de securizare a locuintei. In cazul unei alarme pe cablu, hotii pot patrunde cu usurinta in casa, indiferent ca aceasta este armata sau nu, prin taierea cablurilor. Cand vorbim despre alarme wireless, acest risc dispare, infractorii nu au acces direct sau indirect la alarma.

La momentul aparitiei sistemelor de alarma wireless, acestea functionau pe aceeasi frecventa cu alte echipamente similare din gospodarie, precum usile de la garaj sau routerele wireless. In situatia in care acest tip de echipamente era amplasat in apropierea alarmelor si se afla pe aceeasi frecventa, exista riscul producerii unor interferente care conduceau la oprirea sau functionarea defectuoasa a sistemului. In prezent, majoritatea echipamentelor de securitate pentru locuinta au setate din fabrica tehnologii proprii, ceea ce inseamna ca toate componentele aferente sistemului sunt conectate direct si doar la unitatea centrala. Fiecare senzor de miscare sau contact magnetic sau orice alt dispozitiv din gama respectivului producator va fi programat folosind unitatea centrala a alarmei, fara ca alte echipamente sa poata interfera.

Un kit de alarma wireless contine din fabrica urmatoarele elemente de baza: unitatea centrala, senzor de miscare, senzor de usa sau geam deschis, telecomenzi, sirena, alimentator. Unitatea centrala este creierul intregului sistem, este locul de unde se configureaza alarma, se armeaza si dezarmeaza, se inroleaza senzorii etc. Este indicat sa montati alarma intr-un loc ferit de ochii curiosilor, nicidecum in imediata apropiere a usii. De regula aceasta este prevazuta si cu tastatura, insa exista variante care suporta conectarea separata a unei tastaturi.

Senzorul de miscare, avand unghi larg de detectie se monteaza de obicei in camera de zi, pentru a acoperi intreaga suprafata monitorizata. Contactul magnetic de usa sau geam deschis este alcatuit din doua componente, o parte ce se lipeste de tocul usii, cealalta pe usa. Actioneaza ca un magnet, in momentul in care cele doua componente sunt separate, transmit semnal instant catre sistem care declanseaza alarma, iar sirena incepe sa sune. Telecomenzile sunt utile pentru armarea si dezarmarea rapida.

In ciuda numelui, wireless se refera strict la conexiunea tuturor componentelor sistemului. Unitatea centrala trebui alimentata permanent. Pentru situatii de urgenta, in cazul intreruperii curentului electric, aceasta include acumulator care sa permita buna functionare pentru o perioada suficienta de timp, pana la revenirea curentului. Acest lucru este posibil daca in timpul in care alarma se afla pe baterie, sa nu se declanseze sirena, caz in care bateria se va descarca mult mai repede.

Un alt avantaj important al noilor alarme wireless se refera la controlul de la distanta. Era tehnologica ne indeamna sa avem control pe cat de mult posibil asupra oricarui aspect al vietii. Multe sisteme de alarma au incorporat comunicator GSM, ceea ce permite introducerea unei cartele SIM in unitatea centrala. Astfel, puteti controla sistemul direct din telefon, prin apel sau prin SMS, puteti arma sau dezarma locuinta fara sa fiti prezent acolo. In plus, sistemul va suna in momentul in care se produce un eveniment care declanseaza alarma.

Mai mult decat atat, pe langa varianta GSM, exista alarme WiFi, conectate direct la internet, care va alerteaza direct pe telefonul mobil atunci cand un senzor este declansat. In acelasi timp, pe telefon beneficiati de o aplicatie dedicata de unde controlati sistemul, armati si dezarmati, dar si inrolati senzori noi. Este modul eficient de a fi la curent cu orice eveniment petrecut acasa, atunci cand lipsiti. In plus, o data declansata alarma, puteti decide cum actionati in continuare.

In magazinul online www.1CCTV.ro veti gasi nenumarate modele de alarme wireless provenite de la producatori renumiti, cu experienta in industrie. Toate sistemele de alarma comercializate si-au dovedit fiabilitatea in timp, fiind disponibile pe piata din Romania de mai bine de 5 ani.

Related posts

Lansarea vopselelor Tambour pe piaţa românească

Adina Meyers

Cat de importante sunt finisajele pentru a pastra temperatura in apartament iarna?

Adina Meyers

Pozitionarea corecta a ferestrelor de mansarda in functie de punctele cardinale

Adina Meyers