Structura de rezistenta a unei case este alcatuita din elemente verticale (stalpi si ziduri) orizontale (plansee, grinzi si console). In randul acestor elemente se mai inscriu fundatia, sarpanta acoperisului, centura casei, planurile de cofraj si armare, dar si samburii din beton armat.

Structura de rezistenta trebuie sa faca fata cu brio propriei greutati a casei, dar si fortelor seismice, intemperiilor si trepidatiilor. Ea preia greutatea proprie, plus cea utila (oameni si mobilier), prin intermediul planseelor, apoi prin grinzi si o transmite peretilor si stalpilor, care, prin intermediul fundatiilor, o transmit mai departe solului.

Centura casei este ascunsa sub stratul de tencuiala, fiind o componenta extrem de importanta a sistemului de rezistenta al casei. Daca fundatia are rolul de a prelua incarcarea (greutatea) constructiei si de a o transmite terenului, iar zidurile verticale de a delimita spatiile, centura are rostul de a lega aceste ziduri si, impreuna cu planseele, de a incheia si delimita partea superioara a unui nivel sau a constructiei. Cum s-ar spune, centura „strange” casa laolalta, facand-o un tot unitar, imposibil in absenta ei.

Majoritatea caselor din Romania sunt proiectate pentru a rezista, fara probleme, unor cutremure cu magnitudinea maxima de 7,5-8 grade pe scara Richer.

Un alt aspect demn de luat in considerare este alegerea materialelor, atat cele privitoare la realizarea structurii, cat si a finisajelor. Cu alte cuvinte, daca esti decis sa faci economii atunci cand iti construiesti casa, trebuie sa stii ca realizarea structurii de rezistenta nu este momentul potrivit pentru a cauta chilipiruri. Sfatul nostru este sa folosesti numai materiale de constructie omologate si certificate, care sa ofere garantia lucrului bine facut. In plus, la betoane trebuie realizate probe pentru aflarea rezistentei acestora. Asigura-te ca lucrarile sunt proiectate si urmarite indeaproape de un inginer structurist priceput, ales in baza unei recomandari si a portofoliului sau. 

Related posts

Plăcile ceramice, pe primul loc în topul soluţiior de renovare

Adina Meyers

Iluminatul inteligent al exteriorului casei

Adina Meyers

Etaj sau mansarda – ce alegem?

Adina Meyers