In medie, se poate spune ca, pentru o casa de aproximativ 200 de metri patrati, consumul lunar de energie variaza in jurul valorii de 6000 kW. In principiu, pentru mentinerea temperaturii in jurul valorii de 23 ºC, n-ar trebui sa se consume, in cazul casei de mai sus, mai mult de 1,5 mc de lemne pe luna, mai ales daca exista o centrala cu gazeificare.

Cele mai multe centrale sunt supradimensionate pentru incalzirea spatiilor, astfel incat solutia sobelor nu este numai o alternativa economica, ci si una ecologica, beneficiarul nemai avand costuri suplimentare cu un sistem alternativ de incalzire. In prezent, tot mai multi proprietari de locuinte opteaza pentru sobe ca si o solutie de incalzire a intregii case, de exemplu cele din teracota produse de TONDACH Romania.

Solutia este foarte buna in special in mediul rural unde este la dispozitie masa lemnoasa. De la fiecare hectar de padure se pot procura anual cca. 8 mc lemne numai din igienizare iar in acest caz, cu 2,5 – 3 ha padure, o gospodarie rurala poate sa-si asigure necesarul de incalzire.

Pozitionata central, de multe ori si ca obiect decorativ, soba din teracota  poate incalzi orice incapere a casei. Pentru a garanta un randament maxim, lemnul trebuie sa fie netratat si, mai ales, bine uscat, cu maximum 20% umiditate (calitate care se obtine prin uscarea indelungata, cel putin vreme de doi ani). Lemnul verde nu arde bine, are putere calorica mica, afuma cazanul, reducand astfel durata de viata a acestuia si a cosului.

Avantajele sobelor din teracota TONDACH

• Efect curativ al caldurii reconfortante. Caldura radiata de sobele de teracota este extrem de reconfortanta, ceea ce influenteaza pozitiv organismul uman.

• Stil & Design.  Fiecare camin are stilul si design-ul sau. Forma, culoarea, glazura si modelele cahlelor pot fi adaptate stilului locuintei. Soba din teracota este o piesa unicat.

• Traditie & valoare care va dainui in timp. Cu o soba creati valoare care va dainui in timp. Cahlele devin mai frumoase o data cu trecerea timpului. Ele vor putea incalzi si bucura si generatiile care vor urma.

• Curatare & intretinere. Cahlele glazurate sunt foarte usor de intretinut. Ele nu atrag praful, iar pentru a le mentine frumoase este suficient sa le stergeti cu putina apa.

• Calitate & Rezistenta. Cahlele sunt produse din cele patru elemente primordiale: pamant, apa, aer, foc. Cahlele nu se deterioreaza si nu necesita costuri de intretinere suplimentara.

Scurt istoric

Teracota este produsa la Sibiu din 1895. Pana in 1973 locatia fabricii a  fost la Lacul lui Binder, iar cahlele se fabricau prin tiparire manuala si  ardere in cuptoare camera. In anul 1973, datorita  cerintei existente s-a  facut investitia in cadrul prezentei fabrici – denumita atunci Record Sibiu –  la nivelul tehnologiei din acel an cu tiparire mecanica si uscare in  uscatoare tunel, respectiv ardere in cuptoare tunel. In 1996 s-a recurs la punerea in functiune a unei sectii de tiparire manuala, deoarece se doreau piese mai diversificate din care sa se monteze sobe si seminee cu piese ce nu pot fi obtinute prin presare mecanica. Datorita cerintei existente pe piata, s-a luat decizia cresterii capacitatii de productie, prin marirea capacitatii de uscare si prin cresterea numarului de tiparitori.

Marfa pe stoc: gama de glazuri disponibile cuprinde 6 culori: alb, maro inchis, maro deschis, miere, turcoaz si verde. Modele disponibile sunt stejar, Floarea Soarelui, piscot, chenar.

Related posts

Cum se montează vata bazaltică

Adina Meyers

Foraje puțuri – Confort fără sistem centralizat de apă potabilă

Adina Meyers

Pompele de caldura, o solutie pentru viitor

Adina Meyers