Arhitectul Bogdan Muresan si-a propus sa revolutioneze modul in care romanii percep locuinta. Inspirat de casele construite de germani si norvegieni, arhitectul din Brasov pregateste pentru aceasta vara cateva imobile construite din baloti de paie.
In tarile nordice sunt sute astfel de case, iar anul trecut la Soncuta Mare a fost ridicata de norvegieni prima casa din baloti de baie pentru o comunitate de romi.
„Sunt interesat inca din perioada studiilor de proiectarea locuintelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat la Soncuta Mare de Harald Medboe si Eirik Gram Frank doi prieteni norvegieni de la care am invatat cum se contruieste o astfel de casa din baloti de baie. Daca pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotatii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorita costurilor extrem de scazute”, povesteste Bogdan Muresan.
O casa din baloti de baie de 75 de metri patrati costa doar 1.000 de euro. Asta daca beneficiarul are materialele la indemana. Este nevoie de piatra, putin lemn, lut si bineinteles baloti de baie. Se poate construi in regie proprie cu ajutorul a cativa prieteni in doua-cinci saptamani. Are un confort termic sporit deoarece zidul din baloti are 50 de centrimetri grosime. Practic vara este racoare, iar iarna este cald. Se poate face si un acoperis inverzit si atunci costurile de incalzire se reduc cu 30%.
Daca omul nu are materialele disponibile acestea nu costa mai mult de 1.000-1.500 de euro. Deci casa il va costa maximum 2.500 de euro. Din baloti de baie se pot face si adevarate vile cu etaj. O astfel de locuinta ajunge sa costa 20.000 de euro, cam 20% din pretul uneia din beton si caramida. Arhitectul spera ca acest proiect sa prinda in Romania.
Constructia unei astfel de locuinte este simpla, dar trebuie respectate niste reguli de baza. ,,Initial, se face o fundatie de pietre de 50 – 70 de centimetri. Fundatia unei asemenea case poate fi zidita din pietre de rau, lipite intre ele cu mortar. Urmeaza apoi o placa de beton armat. Dupa ce se construieste temelia si baza casei in aceasta se fixeaza tepuse de lemn, care vor impiedica paiele sa alunece, apoi se pun balotii si ulterior zidurile din baloti sunt prinse intre paleti de lemn si legate cel putin cu sarma. Insa, asamblarea casei se mai poate face cu ajutorul unor legaturi sau dispozitive metalice, cu suruburi. “, explica Bogdan Muresan.
Material preluat de pe http://stireazilei.com