Din pacate, in cartierele aglomerate ale marilor orase, acest lucru este greu de obtinut… dar nu si imposibil.

Iasul este orasul in care am avut surpriza sa descoperim o arhitectura extrem de variata in cartierele rezidentiale care s-au ridicat si s-au dezvoltat in ultimii ani. In inima Moldovei s-a construit mult, iar cei mai multi dintre proprietari s-au orientat spre stilul neoromanesc, spre materialele de constructie traditionale, dand astfel zonei o nota de autenticitate. Ici-colo am gasit si case cu un aer pronuntat adus din Occident.

Eu am o varsta frumoasa acum, dar toata viata mea am muncit prin toate colturile lumii in constructii tocmai pentru a ma intoarce la Iasi si pentru a-mi ridica casa visurilor mele. Am fost in Dubai, Africa, America Latina si peste tot mi-a placut ceva din arhitectura traditionala. In realizarea acestei case, la care am muncit cot la cot cu muncitorii, am venit cu idei culese din toata lumea. De aceea, este altfel aceasta casa fata de tot ce vedeti in zona”, ne-a spus proprietarul, care acum isi doreste sa vanda casa tocmai pentru a putea construi alta, folosindu-se de experienta pe care a acumulat-o intr-o viata. Locuinta, care este strajuita de o gradina verde chiar si in zilele de primavara timpurie, este situata intr-un cartier exclusivist al Iasului: Copou. Aici, locurile pe care se mai poate construi sunt putine, iar terenul extrem de scump.

„Eu am fost printre primii care au inceput sa construiasca in aceasta zona. Pe atunci nu aveam vecini. Acum s-a ridicat casa langa casa, dar sunt mandru de faptul ca ceea ce am realizat eu se deosebeste complet de toate constructiile din jur”, au mai spus proprietarii. Constructia este realizata din caramida cu izolatie de 10 centimetri si cu acoperis din tigla.

Are o arhitectura simpla cu influente din mai multe stiluri: de la cel mediteraneean pana la cel sobru, englezesc. Accentele sunt puse cu ajutorul detaliilor cum sunt, de exemplu, coloanele, balustradele din fier forjat si liniile arcuite ale ferestrelor de la parter. Proprietarii spun ca si-au dorit in primul rand o casa plina de lumina si viata, si de aceea au optat pentru ferestre ample, chiar si cate doua-trei intr-o singura camera. Locuinta este structurata pe doua niveluri, plus o mansarda open space, care este folosita de mezinii familiei pentru joaca si relaxare.

La parter se afla un living care ocupa cea mai mare parte a spatiului, un birou, bucataria, o baie de serviciu si spatiile utile, in timp ce etajul gazduieste o biblioteca si trei dormitoare, cate unul pentru fiecare membru al familiei. Alaturi de mansarda, tot pentru relaxare, proprietarii au gandit si o terasa, amplasata in spatele casei pe o portiune pavata, dar si un loc de joaca in aer liber pentru copii, pentru ca acestia sa se poata bucura in zilele insorite. In plus, locuinta are un sistem inteligent de colectare a apelor pluviale, pentru care au fost realizate camine speciale, evitandu-se astfel problemele cauzate de precipitatiile abundente.    

Material realizat cu sprijinul agentiei imobiliare Casa Alba, Iasi
Tel. 0723.053.713
contact@casa-alba.ro
www.casa-alba.ro

 

Material preluat din Revista Casa Mea 2011.

 

Related posts

Amenajare în stil maritim

Adina Meyers

Lumina si transparenta la mansarda

Adina Meyers

Ventilatorul de baie este chiar atat de important pentru confortul nostru? Afla ce avantaje ofera acesta!

Adina Meyers