Situata in cartierul Vitan, intr-o zona de case si vile linistita, locuinta prezentata, recent finalizata, vorbeste de la sine despre gusturile si preferintele proprietarei sale. Construita pe un teren de aproximativ 240 de metri patrati, casa are o amprenta la sol de numai 70 de metri patrati, si asta deoarece proprietara, care locuieste singura, si-a dorit sa fie mica, pe masura nevoilor sale. Pensionara si bunica a unei fetite de sase ani, gazda noastra a vrut sa fie cat mai aproape de copii, drept pentru care, anul trecut, a achizitionat un teren pe strada unde locuieste familia fiicei sale. Apoi a demolat casa batraneasca ce se afla pe teren si ,cu ajutorul unei firme de constructii, a ridicat una noua. Pentru ca nu avea nevoie de o locuinta cu multe camere si voia sa-i ramana ceva spatiu si pentru gradina, a optat pentru un proiect cu doua niveluri si o amprenta la sol de 70 de metri patrati. Compartimentarea interioara este una simpla si functionala: la parter zona de zi, impartita in living si bucatarie cu dining, iar la etaj doua dormitoare cu baie si un hol spatios ca un salon.

Initial, constructorul angajat trebuia sa realizeze si finisajele, insa propunerile sale nu au fost pe gustul beneficiarei. “Variantele antreprenorului erau mai potrivite pentru o casa moderna, iar finisajele propuse erau simple si ieftine”, isi aminteste ea. Dorind o altfel de amenajare, proprietara a ascultat sfatul fiicei sale, care i-a propus sa apeleze la ajutorul Corinei Cicea, designerul care le redecorase recent casa si de care erau foarte multumiti.

“Am preluat acest proiect cand constructia era la rosu, insa nu am intervenit in niciun fel in compartimentarea interioara a spatiilor. Singurele modificari pe care le-am facut au vizat ferestrele, pe care le-am coborat pana jos, la nivelul pardoselii, realizand astfel balcoane false, frantuzesti. Am apelat la aceasta solutie pentru a ajuta decorativ arhitectura exterioara, dar mai ales pentru ca interiorul sa beneficieze de mai multa lumina. Constructia se afla intre vile inalte si are ferestre doar pe doua laturi, asa ca am simtit nevoia sa aduc mai multa lumina naturala inauntru”, ne povesteste decoratoarea.

Tot in ceea ce priveste functionalitatea, Corina a recuperat spatiul pierdut de sub scara, creand acolo un loc de depozitare generos, si a gasit solutii de mascare a zonelor inestetice, cum ar fi traseele pentru tevi sau spatiul pentru centrala.

Adevarata provocare a venit insa odata cu discutiile despre amenajarea interioara. “Mai intai ne-am uitat pe reviste si pe diverse imagini cu amenajari de pe internet, pentru a-mi da seama de aerul pe care doamna si-l doreste pentru locuinta sa. Apoi am realizat un proiect pentru toata casa. Decorarea a mers din aproape in aproape, alegand materialele si piesele de mobilier pe rand, unele in functie de celelalte. Totul a pornit de la mobilier, mai precis de la cateva obiecte din colectia Jazz de la Mobexpert, pe care proprietara si le-a dorit foarte mult. Este vorba de un mobilier alb, cu linii clasice, in functie de care am construit tot decorul. Finisajele au venit astfel in completarea mobilierului, si nu invers. Stucaturile, intalnite in casele vechi, boieresti, mi s-au parut niste elemente de efect, foarte potrivite cu stilul pe care il urmaream. Astfel, am folosit coloane, arcade, cornise si brauri in stil brancovenesc, realizate pe comanda la un atelier care lucreaza in ipsos”, ne relateaza designerul.

Daca mobilierul a fost alegerea proprietarei, cromatica si finisajele au fost propunerea Corinei. In fiecare camera, in functie de lumina si de dimensiunea spatiului, s-au folosit tonuri mai inchise sau mai deschise. Tapetul cu imprimeuri incarcate a avut rolul de a echilibra designul mobilierului uni, deschis la culoare, dar si lipsa tablourilor sau a obiectelor de decor. Parchetul triplu stratificat – o esenta de stejar albit – a fost ales in ton cu cromatica deschisa a ambientului.

Livingul foarte spatios, de aproximativ 35 de metri patrati, are ca zona de interes locul de discutie si relaxare, compus din canapele generoase si confortabile, tapitate cu material textil. Corpurile de iluminat achizitionate tot de la Mobexpert aduc un plus de pretiozitate incaperii prin decorurile lor cu cristale.

Bucataria deschisa imparte spatiul sau cu un loc de dining foarte cochet, alcatuit dintr-o masa rotunda, cu scaune din lemn albit. Daca mobilierul pentru dining a fost cumparat de la Mobexpert, compozitia de bucatarie a fost comandata la Casa Magica, dupa un proiect realizat de Corina Cicea. Fronturile mobilierului sunt din lemn masiv, iar electrocasnicele asortate, cu design retro, poarta marca Franke.

In dormitor, proprietara si-a dorit foarte mult un dressing, dar, pentru ca spatiul nu permitea, designerul a proiectat un dulap din gips-carton, compartimentat la interior cu PAL si prevazut cu usi glisante, din oglinda bizotata, care maresc vizual spatiul.

Tot in dormitor, din cauza unei grinzi care traversa tavanul, nu s-a putut folosi un corp de iluminat central, optandu-se pentru doua lampi de dimensiuni mai mici.

Amenajarea casei a durat aproximativ sase  luni, proiectul derulandu-se cu pauze dictate de necesitatea incadrarii intr-un anumit buget.

Revista Caminul, arta si design pentru casa ta!

Related posts

Vrei sa pleci in vacanta? Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti lasa casa in siguranta

Adina Meyers

Black Friday la amenajările SMART LUXURY – reduceri de până la 80%

Adina Meyers

Locuință și spațiu de lucru reunite sub același acoperiș

Adina Meyers