În fiecare an, un designer consacrat şi în vogă sau o echipă de designeri este ales pentru a realiza proiectul unei case considerate perfecte, ideale, într-un spaţiu dedicat acestui scop cu suprafaţa de 180 metri pătraţi în cadrul târgului imm cologne care se desfăşoară la începutul anului la Koln. Care este conceputul casei ideale din perspectiva anului 2020?

Stand: Das Haus, by MUT Design, Pure Editions, Halle 3.1

Vizitatorii pot analiza la faţa locului viziunea arhitectului pentru proiectul Das Haus – Interiors on Stage care prezintă atât tendinţele în designul de interior cât şi schimbări legate de stilul de viaţă. Conform scopului proiectului, conceptul integrat trebuie să fie nu numai orientat spre viitor dar, în acelaşi timp practic şi autentic. Anul trecut echipa Truly Truly a dezvoltat pentru proiectul Das Haus un concept de casă ideală flexibilă astfel încât să se adapteze schimbării ritmului de viaţă şi săofere spaţii diverse pentru diferite activităţi şi hoby-uri care să iasă din rutina vieţii obişnuite.

Unul dintre punctele de mare interes este chiar proiectul Das Haus aflat la a 9-a ediţie. Organizatorii expoziţiei, Koelnmesse, a nominalizat pentru anul acesta echipa de tineri designeri spanioli MUT, condusă de Alberto Sanchez şi Eduardo Villalon,  pentru a fi oaspeţii de onoare ai proiectului Das Haus de la imm. Aşa cum deja se întrevede, designul ales de spanioli pentru casa ideală a anului 2020 se concentrează pe tranziţia dintre interior şi exterior, multe elemente fiind preluate de la casele de tip mediteranean.

Conceptul şi amenajarea MUT

 

Stilul de viață și cultura mediteraneeană este sinonim cu viața în aer liber, de aceea studioul de design MUT a decis să se inspire din arhitectura țării lor, Spania, prin prezentarea unui concept vizionar a unei case fără margini între interior și exterior.
Ideea de a deschide interiorul în aer liber este tradusă într-un concept de locuit, numit „A la fresca”, unde interiorul casei este îndreptat spre exterior. Nucleul acestui spațiu neconvențional va fi Refugium, o interpretare modernă a terasei tradiționale mediteraneene, care este  iluminată de o sursă de lumină care își propune să imite lumina naturală, fiind un spațiu pentru meditație și retragere în linişte. Această zonă centrală este  înconjurată pe cele patru laturi de patru spații asemănătoare verandei, fiecare cu o funcție diferită, deschisă și proiectată pentru uz comunal.

Formă rotundă

Arhitectura are  forma rotundă semnată a esteticii studioului de design MUT. Spațiul este amenajat cu un mobilier minimalist, totul potrivit pentru utilizarea în aer liber, în multe cazuri prin produse noi prezentate pentru prima dată la IMM Cologne 2020. Albul este asortat cu nuanţe de pământ și multă teracotă, pentru a da un aspect minimalist, dar în același timp, senzație rustică.
Interiorul casei este transformat:  prin eliminarea limitelor dintre încăperile interioare și dintre spațiul interior și exterior, experiența de viață este deschisă, nu numai naturii, ci și comunității de rezidenți – și lumii de afară.

A la Fresca

Proiectul Das Haus 2020 amintește de un pavilion clasic: format din combinația dintre un cerc și un pătrat, în stil cu mobilier minimalist, deschis pe toate părțile. În acest open space sunt incluse funcţiunile clasice: livingul, bucătăria, diningul precum şi plante de dimensiuni mari. Tendinţa semnalată în urmă cu puţin timp, şi anume prelungirea livingului cu baia, este respectată şi în cazul proiectului MUT dar aici totuşi spaţiul dedicat băii este oarecum delimitat prin suprafeţe trasparente.

Casa este un exemplu de arhitectură ideală, perfectă pentru o casă amplasată în Albufera. Culorile acestui peisaj de lagună au fost o inspirație pentru Alberto Sánchez și Eduardo Villalón (care au fondat MUT Design în urmă cu zece ani) în selecția lor de materiale și scheme de culori armonioase pentru viziunea lor asupra locuinței.
Prin abordarea lor abstractă, designerii din Valencia au reușit să facă un design persuasiv și – datorită noțiunii lor de spațiu hibrid – o declarație extrem de atrăgătoare în sprijinul unui concept de viață care unește arhitectura și natura, interiorul și exteriorul, oportunități de confidențialitate si traiul  în comun.
„A la fresca” este o referire la cultura care încă persistă seara în satele din zona valenciană pe străzi și în piețe. După căldura zilei, care îi obligă pe oameni să rămână în spatele ușilor închise, acest obicei oferă posibilitatea de a sta împreună cu vecinii și prietenii pentru a se bucura de briza proaspătă.

Das Haus 2020 – „A la Fresca“ MUT Design Spanien, Halle 3.1, Pure Edition, imm cologne 2020

Related posts

Seturile de veselă – accesorii șic pentru casa ta

Adina Meyers

Cum faci economie de detergent?

Adina Meyers

Noblesse Group desemnat “Residential Interior Design Studio of The Year 2020 – Romania”

Adina Meyers