LifeStyle

Casa de Licitatii GOLDART

Duminica, 5 decembrie 2010, Galeria Galateca – B.C.U
Expozitie: vineri 3 si sambata 4 decembrie, intre 10:00-19:00

Casa GOLDART organizeaza duminica, 5 decembrie 2010 a 59-a licitatie cu strigare, la Galeria GALATECA a Bibliotecii Centrale Universitare, str. C.A. Rosetti 2-6.

Penultima licitatie din acest an vine cu o oferta mult mai diversificata de obiecte, oferind clientilor sai atat posibilitatea imbogatirii propriilor colectii cat si achizitionarii unor cadouri exclusiviste, cu ocazia Sarbatorilor de iarna.

In total, vor fi scoase la licitatie 313 obiecte de arta, structurate pe urmatoarele sectiuni: Arta plastica interbelica si contemporana, Arta decorativa: bijuterii, argintarie, ceramica, sticla, portelan, Carte/Manuscris.

In sectiunea Arta Plastica, iubitorii de arta vor avea ocazia sa admire si sa-si adjudece lucrari de mare valoare semnate de maestrii picturii romanesti:

Nicolae Grigorescu, Nicolae Vermont, Ion Theodorescu-Sion, Octav Bancila, Corneliu Baba, Octav Angheluta, Nicu Enea, Ion Pacea.

Primul dintre fondatorii picturii romane moderne, Nicolae Gigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, in primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualitatii romanesti. Casa Goldart prezinta doua lucrari de referinta ale maestrului : Peisaj cu cireada, ulei/panou de lemn, semnat, datat (18)96 stanga jos, cu intitularea ”Turma de boi” si autentificarea lui J. Al. Steriadi pe verso si Ciobanas, ulei/lemn, semnat dreapta jos cu rosu; pe verso autentificarea si garantia originalitatii data in 1926 de comisia de experti formata din I. Teodorescu – Sion, Jean Al. Steriadi si

A. Verona. Autenticitate confirmata si de arhiva prof. Remus Niculescu

Prima lucrare este estimata la 125000- 150000 lei, iar cea de a doua la 100000 – 120000 lei.

Ostil conformismului academic, Nicolae Vermont s-a atasat miscarii de innoire a grupului pictorilor independenti, numarandu-se printre membrii fondatori ai societatilor „Ileana” si „Tinerimea artistica”, in cadrul carora a expus cu regularitate. In aceasta licitatie este prezentata lucrarea: Vara la conac: ulei/carton, semnat, datat 1912 dreapta jos, estimata la 55000 – 60000 lei.

Picturile in tempera sau ulei realizate de Ion Theodorescu-Sion s-au impus prin sentimentul decorativ al compozitiilor, prin grija petru desen. O lucrare de mare rafinament si sensibilitate este: Lectia de mandolina, ulei/carton, semnat, datat 1923 stanga jos; pe verso intitulat, datat, semnat cu monograma; incadrare originala; provine din colectia Elena Ciuceanu, matusa scriitorului Theodor Bals si este estimata la 40000 – 43000 lei.

In evolutia picturii romanesti, pictura lui Octav Bancila ramane o culme a expresionismului. Picturile sale sunt dinamice, foloseste o pasta groasa, densa, urmarind caracterul moral si puterea de emotionare a imaginii. Este prezent in aceasta licitatie cu trei lucrari: Tanara cu trandafir, ulei/panza, semnat stanga sus; Trei desene: „Portret de batran”: penita/hartie, fragmente de semnatura,   fragment text olograf dreapta jos; „La adapat”: tus cu penita/hartie, semnat dreapta jos, datat noiembrie 1899, localizat Iasi stanga jos; „Portret de fetita”, creion/hartie, semnat in monograma O.B. dreapta jos ; provin din colectia familiei, A treia lucrare este intitulata Gurel – portret de copil, creion/hartie, semnat, datat 1910, intitulat dreapta sus; provine, de asemenea, din colectia familiei. Estimarile sunt cuprinse intre 4000 si 12000 lei.

Corneliu Baba este considerat drept cel mai mare portretist roman. Isi pregatea portretele, pe urmele maestrului sau Rembrandt, printr-un un numar urias de schite ale mainilor sau ochilor. Din ampla galerie de portrete face parte si lucrarea: Barbat in fotoliu, creion conté si sanguina/hartie, semnat dreapta jos; lucrarea a fost confirmata de dna. Maria Albani si de dna. Baba, fiind estimate la 4500  – 6000 lei.

Director al Pinacotecii Statului si fondator al Asociatiei pictorilor si sculptorilor romani, alaturi de pictori precum Dumitru Ghiata, Ion Tuculescu, Alexandru Moscu, Alexandru Ciucurencu, Lucian Grigorescu, Octav Angheluta a fost un artist, un scriitor, un profesor si un filosof, care prin munca sa a marcat o generatie. Este prezent in licitatie cu lucrarea Iarna in Bucuresti, ulei/carton, semnat, datat (1)944 stanga jos, estimata la 12000 – 15000.

Nu putem incheia prezentarea capitolului de pictura interbelica, fara a aminti si alti reprezentanti de seama: Lucia Dem Balacescu: In preajma Cismigiului, ulei/panza /carton, semnat stanga jos; pe verso, dedicatie olografa, semnatura si datare (1)955 Ion Pacea: Vas cu flori pe fond verde, ulei/panza/carton, semnat stanga jos; Nicu Enea: Salcii ulei/carton, semnat stanga jos; Ion Musceleanu: Vas cu flori, ulei/panza/carton, nesemnat.

In cadrul acestei licitatii, va fi prezentata o lucrare de referinta a pictorului maltez Amedeo Preziosi, intitulata Foire, creion, tus, bait, laviu, accente de acuarela/hartie, semnat, localizat „Roumanie”, datat „juin” 1869 stanga jos, intitulat dreapta jos. In anii 1868-1869 Amedeo Preziosi a calatorit in Romania de doua ori, unde a conlucrat pe plan artistic cu prietenul sau, Carol Popp de Szathmary. A fost apreciat de regele Carol I al Romaniei pentru care a realizat multe lucrari si care i-a organizat o expozitie in Bucuresti. A creat pe teme romanesti mai mult de 250 de lucrari, care, in afara de valoarea artistica, reprezinta o sursa importanta pentru istoricii si antropologii romani. Lucrarile sale sunt foarte bine cotate pe piata internationala de arta. Lucrarea Foire este estimata la 18000 – 20000 lei.

Lucrarile lui Amedeo Preziosi se vand in marile case de licitatii cu preturi care au depasit 63000 euro.

Sectiunea Arta decorativa contine o oferta generoasa de bijuterii, argintarie, ceramica, sticla si portelan, care se recomanda prin valoare si rafinament. Amatorii genului pot alege bijuterii din aur cu pietre pretioase: diamante, ametiste, safire, rubine, perle, obiecte din argint, ceasuri elvetiene, o eleganta lampa de masa Emile Galle ( 1846-1904 ), medalii, plachete, monede, trei masute – Gigogne din lemn strunjit si lacuit, cu blatul si picioarele pictate manual si intarsiate cu sidef etc.

Sectiunea Carte/Manuscris propune lucrari de mare valoare din domenii diverse  beletristica, critica literara si de arta, albume de arta, lucrari de istorie, Pentru prima data, au fost introduse doua capitole noi: Din istoria comunismului  si  Din lumea animalelor, care se alatura capitolelor deja cunoscute. Iata cateva titluri: George Fotino: Boierii Golesti – Din vremea renasterii nationale a Tarii Romanesti; C. I. Bratianu: Missiunea Cailor Ferate Romane; Ateneul roman expozitia retrospectiva a artistilor romani pictori si sculptori din ultimii 50 ani; Dimitrie Gusti: Enciclopedia Romaniei; G.I. Ionnescu-Gion:  Istoria Bucurescilor; A.T. Laurian si J.C. Massimu:  Dictionariul limbei romane ; AGORA nr.1 – 1947; ORIZONT colectia integrala a revistei; Benjamin Fondane: Faux traité d’esthétique; Nichita Stanescu: Laus Ptolemaei prima editie; cu dedicatie autografa;  R.P. LacordairePensées choisies etc.

Related posts

Whirlpool lanseaza in Romania cea mai silentioasa masina de spalat rufe cu incarcare superioara

Adina Meyers

Joacă rugby în echipa naturii!

Adina Meyers

Design romanesc de produs

Adina Meyers