LifeStyle

Artmark lanseaza Indexul Pietei Romanesti de Arta

  Este cea de-a doua editie a Indexului (prima editie prezenta starea pietei de arta la nivelul lui 2009) si reprezinta un instrument de transparentizare a cotatiilor pietei de arta absolut necesar pe fundalul unei dezvoltari accelerate a pietei si a pozitionarii artei ca alternativa investitionala.

 

Indexul Pietei Romanesti de Arta contine monitorizarea si procesarea tuturor vanzarilor publice (prin licitatie de arta) din Romania, in ultimii 16 ani (1995-2010). Catalogul contine aproximativ 1000 de artisti romani, de patrimoniu sau contemporani, cei mai tranzactionati in aceasta perioada.  Informatiile se refera la cotatiile si randamentele anuale ale acestor artisti si concluzioneaza randamente anuale medii pe intreaga perioada de tranzactionare a fiecarui artist, ilustrate prin  grafice  ale evolutiei valorii de piata.

Catalogul reprezinta traducerea, intr-un limbaj accesibil investitorului obisnuit cu cifre si grafice, a valorii actuale de piata a unei opere de arta apartinand unui artist cotat. Tehnicile examinate in aceasta editie sunt: desenul, pictura, alte tehnici de culoare, gravura, sculptura, fotografia si afisul. Actualizarea „Indexului Pietei Romanesti de Arta” a fost auditata de catre Price WaterHouse Coopers.

Atragerea in piata a investitorilor de portofoliu, in paralel cu incurajarea colectionarilor sa puna in circulatie opere de arta, necesita instrumente moderne de piata, care sa asigure un acces rapid si democratic la informatie sintetica, clara si garantata, cu privire la cursul pietei de arta, valoarea de piata a unui anumit artist, perspectiva sa de piata, locul de unde poate fi achizitionat, locul unde o investitie intr-un anumit artist poate fi lichidizata etc. In ciuda unicitatii ce caracterizeaza esential opera de arta, lichiditatea in crestere a pietei de arta ingaduie formarea treptata a cotatiilor de piata ale artistilor si calcule de randament a investitiei intr-o anumita opera de arta ori, generic, artist.

Baza de date a preturilor de adjudecare a operelor artistilor romani in tranzactiile publice petrecute in cadrul licitatiilor caselor romanesti in ultimii 16 ani a permis codificarea unui catalog de cotatii si randamente anuale ale artistilor romani, exprimate in tabele de randamente anuale procentuale si grafice, inclusiv concluzia unui randament anual mediu.

De asemenea, Indexul Pietei Romanesti de Arta a permis formularea unui indice de tip bursier, aplicat unui portofoliu de o suta de artisti romani reprezentativi pentru evolutia monitorizata, anume indicele ART Consacrat, considerat un indice al colectionarilor, care masoara evolutia randamentului valorii de piata a celor mai consacrati artisti romani de patrimoniu.

„Indexul Pietei Romanesti de Arta” va fi actualizat in fiecare an, consolidand la cotatiile artistilor deja inregistrati tranzactiile publice din toata piata romaneasca de arta a ultimului an. Indicele ART Consacrat, calculat saptamanal cu incepere din ianuarie 2010, plecat de la valoarea initiala de 100 puncte si ajuns la valoarea actuala de 6426 puncte (aprilie 2011), va fi actualizat saptamana de saptamana cu rezultatele tranzactiilor publice inregistrate la toate casele romanesti de licitatie.

 

Related posts

Tapet în camera copiilor: 9 modele adorabile – FOTO

Adina Meyers

Gealan a furnizat peste 1 milion de ferestre in 2015

Adina Meyers

Proctinum cremă – un nou dispozitiv medical împotriva hemoroizilor!

Adina Meyers