LifeStyle Retete

Cartoful este ingredientul secret Electrolux al lunii septembrie

Ingredientul secret propus de Electrolux in luna septembrie este cartoful, un element comun in alimentatia de astazi, respins insa initial pe motiv ca provoca lepra si folosit doar ca hrana pentru animale. Descoperit in jurul anului 1530 de catre spanioli, cartoful a devenit treptat un aliment versatil, cu multiple utilizari atat in bucatarie, cat si in medicina.

In fiecare luna, prin platforma Secret Ingredient, Electrolux propune un ingredient secret, insotit de sfaturi pentru a-l integra usor si simplu in retetele realizate chiar in bucataria proprie. Astfel, Electrolux aduce excelenta in bucatarie nu doar prin tehnologie de top, ci si prin informatiile si sugestiile care dezvolta creativitatea culinara. Pe platforma pot fi gasite informatii despre istoria, valorile nutritive, retete si idei de folosire a ingredientului secret al lunii in meniul de zi cu zi. O lume de arome si experiente culinare se deschide pasionatilor de bucatarie, prin ingrediente, idei si tehnici ce potenteaza gustul si aroma preparatelor.

Ingredientul secret al lunii septembrie – Cartoful

Cartoful a fost descoperit in Peru si introdus apoi in Spania si Italia. In timpul foametei, francezii l-au adoptat in bucatarie si i-au recunoscut proprietatile alimentare. Cu o utilizare diversa in bucatarie, cartoful este recunoscut si pentru numeroasele beneficii asupra sanatatii. De exemplu, sucul crud de cartofi este folosit in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor, avand un efect calmant si cicatrizant asupra mucoaselor digestive. De asemenea, datorita complexului de fier, fosfor, calciu, magneziu si zinc, cartoful contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase.

Cartoful in jurul lumii

Exista diferite feluri de a prepara cartofii: piure, copti in coaja, fierti sau in abur, cartofi prajiti sau chipsuri, taiati cubulete si copti, fierti cu smantana, fierti in tocanita, rasi si prajiti sau facuti galuste. Fiecare tara a dezvoltat retete specifice, cum ar fi: peste pane cu cartofi prajiti sau Fish & Chips, mancarea simbol a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, omleta cu cartofi – Spania, cartofi copti serviti cu carne tocata si sos lyonnaise – Franta.

Conditiile de pastrare a cartofilor trebuie respectate cu atentie, pentru a incetini procesul natural de descompunere a amidonului. Este crucial ca zona de pastrare sa fie intunecata, bine aerisita si cu temperatura ideala de 4 grade. Cartofii nu trebuie pastrati in frigider. Temperaturile reci transforma amidonul cartofilor in zahar, alterandu-le gustul.

Cuisine

Negresa cu cartofi

Reteta propusa de Anca Lungu, food blogger

Ingrediente:

200 g de unt

400 g de zahar

2 oua

270 g de faina

1 baton de vanilie

30 g de cacao

1 lingurita de praf de copt

300 ml de lapte

150 g de nuci

1 cartof de 200 g

Mod de preparare

1. Se curata si se fierbe cartoful, dupa care se paseaza ca pentru un piure.

2. Se mixeaza untul la temperatura camerei cu zaharul. Se incorporeaza pe rand cele doua oua, piureul de cartofi si vanilia.

3. Intr-un bol se amesteca faina, cacaua si praful de copt. Se toarna alternativ lapte si amestec de faina in bolul Kitchen Assistent in timp ce acesta amesteca. La final se adauga nucile.

4. Prajitura se coace timp de 40 de minute la 180o C.

Se poate servi alaturi de o cupa de inghetata de vanilie si sos de ciocolata.

Pofta buna!

 

 

 

Related posts

Cât îngrașă salata de boeuf, preferata românilor de Sărbători.

Adina Meyers

Spune-i vorbe dulci…

Adina Meyers

Aparatura profesională pentru dotarea toaletelor

Adina Meyers