Ești vegetarian sau vegan și vrei să îți variezi dieta păstrând aportul necesar de vitamine, minerale și proteine? Sau doar îți place să experimentezi alimente noi și sănătoase, făcând ocazional pauză de la carne, dar râvnind după consistența și gustul acesteia? Răspunde corect acestor nevoi un fruct exotic, intrat recent pe piața românească: este vorba despre jackfruit, un fruct originar din Asia. Apropo, știai că este cel mai mare fruct care crește într-un copac? Greutatea lui poate varia între 4 și 40 de kilograme.
Având un conținut echilibrat de proteine, jackfruit-ul este un aliment bogat în nutrienți și vitamine, a cărui consistență – odată gătit – duce cu gândul la carne. Spre deosebire de alte fructe, îl poți consuma necopt, copt, crud sau gătit, în diferite combinații care să aducă bucurie papilelor tale gustative. Dacă îl prepari împreună cu alte alimente și îl condimentezi, obții rețete incredibil de delicioase.
Iată și alte informații utile despre beneficiile acestui fruct:
- are o aromă dulce și fructată. Gustul este asociat cu o combinație de ananas, mango, pară și banană.
- conține câte puțin din fiecare vitamină și mineral de care ai nevoie, precum și o cantitate însemnată de fibre și proteine.
- datorită conținutului de potasiu, fibre și antioxidanți, reduce riscul bolilor cardiace, previne constipația şi menține sănătatea intestinelor.
- semințele fructului sunt bogate în tiamină și riboflavină, compuși care dau energie și ajută la menținerea sănătății ochilor, pielii și a părului. În plus oferă mici cantități de minerale precum zinc, fier, calciu, cupru, potasiu și magneziu.
- nu îngraşă, are doar 94 calorii la 100g de fruct.
În România, jackfruit-ul este greu de găsit în varianta crudă, însă, dacă vrei să-l încerci și să te bucuri de proprietățile lui în orice perioadă a anului, îți recomandăm o variantă sigură: Jackfruit bio Jacky F. la conservă de la GoVeggie.ro. Iar dacă ai nevoie de o sugestie de rețetă, te ajutăm noi cu una… picantă și delicioasă!
Tocăniță picantă cu jackfruit
Ingrediente:
- 1 lingură de ulei vegetal
- 1 ceapă roșie tocată mărunt
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 linguriță de semințe de chimen
- 2 lingurițe de paprika
- 2 lingurițe de sos Tabasco (picant)
- 1 lingură de oțet mere
- 4 linguri sos barbecue
- 1 conservă de 200g cu roșii cuburi
- 2 conserve a câte 400g de Jackfruit bio Jacky F. în apă sărată
Mod de preparare:
- Încălzește uleiul într-o tigaie și călește ceapa până când se înmoaie
- Adaugă scorțișoara, chimenul și boiaua de ardei, apoi gătește-le împreună încă 2-3 minute. Toarnă sosul Tabasco, oțetul și sosul de barbecue și amestecă bine înainte să adaugi roșiile, bucățile de jackfruit și 200 ml apă.
- Acoperă tigaia și lasă amestecul să fiarbă, amestecând la fiecare 5-10 minute, pentru a ajuta la desfacerea în fâșii a bucăților de jackfruit. După aceea, ia capacul și lasă compoziția la clocot încă 10 minute.
- Ia o furculiță și verifică dacă toate fructele sunt desfăcute în fâșii. Dacă tocănița nu este destul de închegată, adaugă încă o lingură de sos barbecue.
Iar dacă nu ești adeptul mâncărurilor picante, găsești aici rețeta de sendviș cu jackfruit și avocado.