Amenajare baie

Care sunt cele mai recomandate finisaje pentru baie?

Plăcile ceramice rămân în topul recomandărilor pentru pereții și pardoselile din băi, însă, în prezent, se pot lua în calcul și alte materiale, fără a face compromisuri la capitolul funcţionalitate. Oricare ar fi soluția adoptată, cel mai bine este să alegi un finisaj de calitate, care să corespundă atât criteriilor estetice, cât și celor funcționale.

Plăci ceramice
O soluţie clasică de finisare a pereţilor și pardoselii din bucătărie și baie o reprezintă plăcile ceramice. Acestea sunt rezistente, uşor de întreţinut şi se găsesc în magazine într-o multitudine de modele şi dimensiuni.
În prezent, colecţiile de gresie şi faianţă au un grad sporit de flexibilitate, prezintă grosimi de la 3 mm până la 20 mm şi imită perfect lastrele din piatră naturală, oferind aceleaşi efecte în urma prelucrării şi instalării. Pline de culoare, ele atrag atenţia prin decorurile artistice care se folosesc pe suprafeţe mari (chiar şi pe un perete întreg) şi care pot fi alternate cu mozaic, plăci texturate ori cu un relief fin.
Tendinţele actuale în materie de plăci ceramice sunt complementare cerinţelor designului contemporan. Formatele şi combinaţiile geometrice noi, detaliile exclusiviste, posibilitatea creării unor decoruri în degrade, tridimensionale sau artistice, piesele cu un grad înalt de unicitate, toate acestea fac din ambientările ceramice importante surse de inspiraţie pentru personalizarea oricărei funcţiuni şi pentru redarea oricărui stil, în special în cazul băilor. Colecţiile actuale de plăci ceramice reinterpretează linia tradiţională şi pot deveni fără probleme centrul de interes al oricărui decor.


Pardoseli din lemn
O pardoseală din lemn emană căldură și creează un decor intim, aspecte care sunt esenţiale atunci când vine vorba despre baie. În momentul actual, există pardoseli din lemn speciale pentru baie. De pildă, parchetul triplustratificat din bambus rezistă foarte bine la umezeală, datorită densității şi elasticității sale. De asemenea, parchetul pietrificat este creat special pentru baie. Inovația constă în compactarea compoziției pe straturi și în realizarea unei garnituri care permite etanșarea plăcilor după montaj.


Tapet
Pentru pereții din baie există și soluții de finisare alternative. Disponibil într-o multitudine de culori şi modele,tapetul reprezintă o metodă sigură de a oferi personalitate chiar şi unei încăperi ca baia.


MDF și PAL
Tratate pentru a rezista la umezeală şi temperaturi ridicate, MDF-ul și PAL-ul pot fi utilizate deasupra corpurilor de pardoseală, în zona lavoarului sau a căzii/duşului (plăcile verzi), creându-se corespondenţe cu finisajele de la nivelul mobilierului. 


Vopsea lavabilă
Rămâne o variantă clasică, dar de efect. Soluţia nu este tocmai cea ideală pentru pereţii-problemă, aşa cum sunt cei din zona lavoarului sau din apropierea căzii/duşului. Cât priveşte zugrăvirea acestei încăperi, este recomandat ca suprafaţa care urmează să fie finisată să nu prezinte mucegai, eflorescenţe sau denivelări. De asemenea, trebuie să fie curată şi uscată, să aibă o culoare uniformă şi un grad de absorbţie cât mai redus. Dacă peretele este umed, este necesar să fie tratate cauzele (cea mai sigură soluţie constă în izolarea lui). În cazul în care pe perete există mucegai, se impune utilizarea unor produse antimucegai sau a unei soluţii care să aibă în compoziţie clor (25%) şi apă.

Foto: Pinterest

Related posts

Decorul pereților din baie: tu pentru ce optezi?

Adina Meyers

9 idei pentru amenajarea camerei de serviciu. Eficiente si frumoase

Adina Meyers

Cum dotezi o baie modernă?

Adina Meyers