Saptamana trecuta s-a desfasurat la Romexpo, sub patronajul IFD (International Federation for the Roofing Trade) si in organizarea Asociatiei Nationale a Montatorilor de Acoperisuri din Romania, concursul la sectiunea de acoperisuri clasice din cadrul celei de-a XXV-a editii a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri, prima competitie de acest gen din tara noastra.

Aceasta sectiune, al carei sponsor a fost TONDACH Romania, are o traditie indelungata in concurs si vizeaza cel mai important segment din piata, aici concurand si cel mai mare numar de echipe. De altfel, la aceasta editie nu mai putin de 13 echipe (formate din doi membri cu varste de maximum 26 de ani si un mentor, cu rol consultativ) s-au aliniat in dimineata zilei de 20 noiembrie in fata stativelor puse la dispozitie de organizatori, reprezentand tari cu traditie in domeniu si cu experienta la acest concurs, dar si reprezentative noi: Austria, China, Elvetia, Estonia, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Rusia, SUA, Ungaria, Romania. Dificultatea in aceasta proba consta in rigurozitatea taieturilor placilor de tigla, la ceramica existand obligativitatea de a asigura abordarea continua cu tigla a unei zone de dolie. La aceasta editie tigla ceramica aleasa a fost Cedonia clasic produsa de TONDACH®.  Juriul, format din 6 membri alesi de IFD si suplimentar, cate un membru din partea tarii-gazda, a urmarit cu precadere executia in detaliu a lucrarilor, fapt care reflecta adevarata cunoastere a meseriei.

Pentru toata lumea a fost clar ca echipa Austriei a fost cea castigatoare, in timp ce de la echipe cu mare traditie ca Franta (castigatoarea editiei precedente) se astepta mai mult. O comportare buna au avut echipele Germaniei si Ungariei, care au fost desemnate de juriu pentru locurile 2 si 3, in timp ce echipa Romaniei, formata in ultimul moment(!), a deziluzionat total, fiind clasata ultima.

„Lucrarea realizata de echipa Austriei impresioneaza la toate capitolele – simetrie, taietura, finisare, este aproape de ceea ce numim opera de arta. Este o adevarata placere sa ii vezi pe acesti tineri de numai 20 de ani, supli si atletici, cu ce concentrare, sarguinta si rapiditate realizeaza operatii dificile ca slefuire, taiere si montare, cum coopereaza intre ei, cum isi organizeaza locul de munca, cum asigura curatenia, cum asculta sfaturile mentorului. Nu intamplator acesti tineri provin din tara in care isi are sediul firma TONDACH® si unde exista o mare traditie si experienta in montarea tiglelor ceramice. Suntem foarte multumiti de faptul ca am asigurat sponsorizarea acestei sectiuni, mai cu seama pentru ca tinerii montatori din Romania au avut acest exemplu si, deci, multe de invatat“, a spus Augustin Rusu, administrator al firmei Tondach Romania la sfarsitul probei de concurs.

 

Related posts

Soluții pentru un climat interior optim în timpul verii

Adina Meyers

O gradina rustica cu ajutorul pavelelor Rustic si Patrat P4 rustic

Adina Meyers

Calitatea precară a aerului din școli, afectează sănătatea copiilor și actul educațional. Cum se poate rezolva problema ventilației?

Adina Meyers