Stuful este unul dintre materialele traditionale pentru construirea unui acoperis. Dupa o perioada de ignorare, el revine in actualitate datorita unor calitati incontestabile.

Arealul traditional al acoperisurilor din stuf l-au constituit zonele mlastinoase ale tarii sau cele bogate in ape de suprafata. Delta Dunarii, in primul rand, dar si intinse la zone aflate pe malul Dunarii, in care, pe marginea unor balti, crestea spontan aceasta planta. Totul depindea, desigur, de miloacele de transport intr-o vreme in care caruta era singurul camion disponibil, era greu de presupus ca stuful dunarean ar fi putut ajunge, de pilda, in Transilvania. Si mai era un factor care-i determina raspndirea existenta mesterilor specializati.

Care sunt calitatile acoperisului din stuf?

Corect montat, este un foarte bun hidroizolant. La grosimea ideala, de 30 cm, este perfect etans. In plus, este un excelent termoizolant: iarna tine caldura inauntrul casei, iar vara e o bariera de neinvins impotriva radiaiei solare, asigurand aer racoros in incaperi chiar si-n cele mai toride zile. In plus, este un material integral natural. Nu este stropit cu insecticide sau pesticide si nu este crescut pe soluri doldora de ingrasaminte chimice practic, este un fel de buruiana ce creste in cele mai curate zone, pe care o tai si o pui pe casa. Singura interventie chimica poate fi ignifugarea, pentru cine o doreste cu tot dinadinsul, si eventual un tratament impotriva rozatoarelor. In fine, ar mai fi de adaugat faptul ca durata de viata a unui astfel de acoperis are un minim de 40-50 de ani, dar exista acoperisuri vechi de 80 de ani inca in buna stare!

Pretul stufului

Stuful este, desigur, un material relativ ieftin, iar aceasta este o alta calitate a lui. Trebuie sa stii ca stuful se recolteaza doar iarna prin urmare, tot atunci are si cel mai mic pret, undeva la 2 lei pe maldar. Cinci luni mai tarziu, in toiul verii, preul se poate dula! Cat ar costa un metru patrat de acoperis? In genere, pentru aceasta unitate de suprafata se folosesc cel mult 8 maldare. Deci, la pretul din iarna, un metru patrat de acoperis din stuf nu costa mai mult de 16 lei. Cu alte cuvinte, daca va propuneti un acoperis din stuf, la casa ori la chioscul de vara, aveti grija si cumparati-l de cu iarna.

Cum se construieste acoperisul din stuf?

Lucrarea se incepe de la baza acoperisului. Peste grinzile sarpantei se pun scanduri, batute in cuie. Deasupra scandurilor se pune primul strat de stuf, cu pai gros, iar peste acesta se asaza un maldar cu pai subtire. Ambele maldare sunt presate cu o rigla din lemn, asezata transversal deasupra lor si trasa in jos cu ajutorul unei sarme prinse de sarpanta. Apoi, cu ajutorul unui pieptene, stuful se bate de la baza spre varf, pana ce stratul devine uniform. Dupa uniformizare, stuful este cusut cu sarma galvanizata trecuta prin grinda sarpantei asezata sub stratul respectiv de stuf. Al doilea rand se asaza lundu-se ca baza rigla primului rand de stuf, deja asezat. Se continua asa pana se ajunge pe coama acoperisului, unde se pun maldare longitudinal, pentru a acoperi toate capetele maldarelor inferioare. Cand tot stuful este la locul lui, se scot riglele folosite la apasarea lui, iar suprafaa acoperisului este inca o data nisata.

Related posts

Ce alternative exista la termoizolarea cu polistiren?

Adina Meyers

Blocurile de zidarie inseamna doar 4% din costul total al unei case.

Adina Meyers

Cum alegem un pavaj estetic si functional

Adina Meyers