Timp de secole, bucataria a fost doar un spatiu de lucru, inghesuita undeva in spatele casei, mare cat sa incapa lucrurile esentiale. Azi bucatariile au devenit spatii sociale si sunt plasate in centrul casei, in plan deschis.

Desi tendintele in design merg catre bucataria deschisa, multi oameni inca prefera stilul vechi. Houzz.com a intrebat doi experti ce parere au despre cele doua stiluri si cum poti decide care ti se potriveste.

Bucataria deschisa

Termenul de „cocon” a aparut in lumea designului in urma cu 20 de ani. „Casa era spatiul sigur, refugiul in care iti doreai sa fii”, spune designerul John Petrie, citat de houzz.com. „Dorinta pentru un cocon a alimentat conceptul de bucatarie deschisa, permitandu-le oamenilor sa petreaca mai mult timp cu familia si prietenii, in timp ce gateau sau faceau curat. Totodata, stilul de viata a devenit mai relaxat. Oamenii nu se mai temeau sa-si expuna realitatea, respectiv o bucatarie in dezordine. Cand peretii au disparut, bucataria a devenit centrul casei.”

Designerul Anthony Carrino considera ca o bucatarie deschisa este ideala pentru familii, deoarece permite realizarea mai multor sarcini in acelasi timp. Parintii pot pregati cina in timp ce se uita la televizor si ii ajuta pe cei mici la teme. 90% dintre clientii lui Carrino cer o bucatarie deschisa.

Bucataria inchisa

Desi are un design formal, unii oameni prefera bucataria inchisa pentru ca nu se simt confortabil sa le arate musafirilor aceasta parte a casei. De asemenea, mizeria si mirosurile sunt tinute la distanta de restul casei.

Ca sa-ti dai seama ce functioneaza mai bine pentru tine trebuie sa te gandesti la stilul tau de viata: cat timp petreci acasa, cat de mult gatesti, ce nevoi ai. O familie cu copii care trebuie supravegheati poate opta pentru un plan deschis, cu o insula multifunctionala. ÎIn schimb, un cuplu caruia ii place sa organizeze petreceri, ar putea prefera o bucatarie inchisa, in care sa pregateasca mancarea din timp, fara sa strice surpriza pentru musafiri.

 

 

Related posts

Stil industrial intr-un apartament din Budapesta

Adina Meyers

6 tendinte preferate de designerii de interior pentru 2020, dar si pentru anii urmatori

Adina Meyers

Tapetul 3D, cea mai noua tendinta in amenajarea locuintei

Adina Meyers