LifeStyle

Eticheta la petreceri pentru gazde si musafiri

Fie ca organizati sau sunteti invitati la o petrecere, va venim in ajutor cu cateva reguli de eticheta pentru ca totul sa mearga bine.

1. Luati in serios invitatiile si raspunsurile! Nu conteaza daca invitatiile sunt transmise pe hartie, prin e-mail sau la telefon. Important e sa le trimiteti in avans, astfel incat oamenii sa-si poata face planul din timp. Specificati gradul de formalitate al petrecerii, pentru ca oamenii sa stie cum sa se imbrace, si oferiti detalii despre unde se tine petrecerea si cat timp va dura. Includerea unei harti pentru a gasi mai usor adresa e un detaliu apreciat.

Ca invitat, e datoria ta sa raspunzi unei invitatii intr-un timp cat mai scurt. Iar daca intre timp iti schimbi planurile, e politicos sa anunti ca nu mai ajungi. Chiar daca invitatia a fost una informala, tot e bine sa spui ca nu vii.

2. Nu ajungeti devreme! Ideal e sa ajungi intr-un interval de 15 minute de la ora anuntata pentru inceperea petrecerii. În general gazdele se agita sa termine ultimele pregatiri inainte de venirea invitatilor si nu e deloc indicat sa apari cand inca nu sunt gata.

3. Aduceti cadouri, dar nu le dati gazdelor de lucru! O carte, flori in ghiveci sau un buchet cu tot cu vaza, un cos cu fructe sau o lumanare sunt obiecte de care gazdele se vor bucura. Totusi, gazda nu va fi la fel de bucuroasa daca trebuie sa desfaca un buchet de flori din ambalajul de plastic, sa scape de ambalaj si sa gaseasca o vaza in timp ce trebuie sa se ocupe si de alti invitati.

4. Oferiti-va ajutorul! Chiar mai bine decat a nu-i da gazdei lucruri de facut e sa o ajuti. În loc sa intrebi: „Pot sa te ajut cu ceva?” – care suna vag si practic o invita pe gazda sa spuna nu, intreaba „Cu ce pot sa te ajut?”

5. Oferiti alternative la alcool! Nu toata lumea bea alcool, asa ca e bine sa aveti si apa, sucuri si cocktailuri non-alcoolice. Puneti bauturile non-alcoolice laolalta cu celelalte, astfel incat invitatii sa se poata servi singuri, fara sa fie nevoiti sa faca o cerere speciala pentru bautura pe care o doresc.

6. Puneti la dispozitia invitatilor boluri pentru samburi, coji si alte resturi! Nimanui nu-i place sa ascunda in palma un sambure de maslina sau o coada de crevete pentru ca nu are unde se le arunce! Asigurati-va ca sunt suficiente astfel de boluri.

7. Desemnati locurile fiecarui invitat la cina! La intalnirile restranse nu e cazul, insa la o cina mare poate fi dificil si stresant pentru invitati sa-si aleaga locul la masa. Daca despartiti cuplurile si asezati persoanele mai tacute langa unele vorbarete veti obtine o petrecere conviviala.

8. Nu folositi telefoanele mobile! La petrecerile mari te mai poti strecura sa arunci un ochi in telefon, dar ca regula ar trebui sa-l pui pe silent si sa nu-l folosesti deloc. La cina e strict interzis! Daca e musai sa vorbesti la telefon, cere scuze gazdelor si celorlalti invitati si explica-le de ce este necesar sa raspunzi acelui apel sau sms. Scuza-te si ridica-te de la masa, ca sa raspunzi in alta camera.

9. Tineti baia bine aprovizionata! E una dintre acele situatii despre care cu totii speram sa nu se intample… petrecerea la care s-a terminat hartia igienica! Asigura-te ca ai suficiente role de hartie, sapunuri si prosoape pentru maini.

10. Nu faceti caz de micile accidente! Incercati sa tratati accidentele (precum varsarea bauturii pe canapea) cu calm si umor. Ca gazda, e bine sa ai pregatit un kit pentru scoaterea petelor, iar ca invitat, e politicos sa te oferi sa platesti reparatia sau inlocuirea bunului, in cazul in care dauna cauzata e serioasa.

 

 

Related posts

Bulbi de toamna

Adina Meyers

Pescuitul în vremea pandemiei: fără grătare și alcool, dar cu triaj epidemiologic

Adina Meyers

Cinema în Aer Liber continuă cu încă șase filme între 4 – 9 septembrie

Adina Meyers