Calatorii LifeStyle

Brasovul – un mix de stiluri arhitecturale

Arhitectura brasoveana este specifica, fiecare casa avand un pitoresc anume. Ridicarea constructiilor s-a facut de-a lungul timpului conform unor principii urbanistice bine stabilite, impuse de conditiile geografice ale Brasovului.

Astfel, casele din Cetate se sprijina una pe alta, pe cand cele din cartierele exterioare sunt mai rasfirate. Din pacate, asa cum s-a intamplat in toate orasele mari din tara, in lipsa unor investitii si a lipsei de implicare a autoritatilor in programe specifice, cu greu se mai pot intalni astazi cladiri vechi, datand de din secolele XV-XVIII, in Brasov. Acestea au de regula un singur etaj, peretii exteriori sunt lipsiti de ornamente, iar ferestrele sunt mici, comparativ cu standardele actuale.

Printre cele mai cunoscute cladiri de patrimoniu ale orasului sunt Biserica Sf. Bartolomeu (sec. XIII), Biserica Neagra (sec. XIV, cu exceptia boltei si a acoperisului) si fortificatiile (sec. XV), Casa Jekelius, Biblioteca Honterus si Granarul orasului, toate datand din secolul XVI. Desi casele care pastreaza arhitectura anilor de mult apusi sunt extrem de putine, Brasovul este bogat in stiluri arheologice care variaza de la preromantic (Cetatea Brasovia), romanic (Biserica Sf. Bartolomeu), gotic (Biserica Neagra), clasic (Poarta Ecaterinei), renascentist (interiorul Casei Sfatului), la baroc (casele secolului XVIII, in special fatada Casei Sfatului si stucaturile locuintelor din Schei; Biserica romano-catolica Sf. Petru), rococo vienez, neo-renastere, neo-baroc (sec. XIX – toate palatele din Brasov), art nouveau si brancovenesc (Biblioteca Judeteana si casele din Schei care au apartinut familiilor domnitoare din Tara Romaneasca.

Toate aceste stiluri se imbina cu stilul modern care si-a pus amprenta pe toate imobilele construite dupa anul 1980. In plus, in ultimii ani, in oras s-au dezvoltat cartiere rezidentiale noi si o zona de afaceri a municipiului, care cuprinde cladiri inspirate de noua arhitectura a secolului al XXI-lea.

Ca orice alt oras turistic din Romania, Brasovul s-a dezvoltat extrem de mult in ultimii ani datorita celor care au vrut sa isi ridice sau sa isi achizitioneze in zona case de vacanta si a locuitorilor care au dat apartamentele din blocuri pe resedinte construite in locuri pitoresti, situate la mica distanta de oras. Asa se face ca, desi au scazut cu 10-15 procente fata de anul 2008, cand a fost marcat un boom imobiliar, pretul proprietatilor se mentine chiar si acum ridicat in Brasov, la fel si numarul cererilor. Asa se explica de ce, in oras s-au dezvoltat multe proiecte imobiliare ridicate de zeci de mii de metri patrati.

Una dintre cele mai scumpe zone este cea situata intre Brasov si statiunea Poiana Brasov, aici ridicandu-se locuinte care se vand la preturi exorbitante. Alte ansambluri rezidentiale sunt: Stupinii Noi, unul dintre primele proiecte care a demarat construirea unui numar mare de case, pe o suprafata totala de 60.000 mp, localizat la 6 km distanta de centrul orasului, in directia Tg. Mures, Edelweiss Village, un sat de vacanta langa castelul Bran, construit dupa frumusetea si simplitatea satului de munte austriac, SanPetru River Residence, situat in zona de nord-est a orasului Brasov, la 3 km distanta, si proiectul Coresi Brasov, care reprezinta un centru urban nou, cu peste 10% din suprafata orasului.

Materialul a fost publicat in numarul de martie al Revistei Casa Mea.

Related posts

Trucuri și soluții eficiente pentru întreținerea unui hotel

Adina Meyers

Un nou concurs provoaca studentii Facultatilor de Design

Adina Meyers

Electrolux lanseaza combinele frigorifice CustomFlex™

Adina Meyers