LifeStyle

Asigurarea piscinei: ce riscuri poti intampina?

Pentru majoritatea dintre noi, vara reprezinta unul dintre cele mai asteptate momente ale anului: vreme calda, cer senin si o explozie de culori oferita de natura. O data ce caldura se instaleaza cu temperaturi de peste 30 grade C, multi dintre noi ne gandim la instalarea unei piscine in curte. Desi decizia pare reconfortant de simpla, adaugarea unei astfel de atractii in curte poate fi mai costisitoare decat ne putem imagina.

In functie de tipul de piscina pe care il instalati trebuie sa luati in considerare si costurile anuale pentru reparatia si intretinerea piscinei, care pot ajunge si la 10-15% din valoarea pretului de achizitie, conform expertilor americani.

Astfel, durata de viata a unei piscine depinde de doua elemente importante: intretinerea si calitatea apei folosita pentru umplerea acesteia. Insa mai pot interveni si alte riscuri care va pot avaria piscina, ca de exemplu un cutremur, o explozie, o furtuna sau orice alt fenomen meteorologic neprevazut, printre altele.

Pentru a evita astfel de neplaceri care sa va afecteze bugetul, s-au creat produse de asigurare a locuintei facultative, mai exact un contract de asigurare care se poate incheia complementar asigurarii obligatorii a locuintelor (PAD), un produs flexibil care se pliaza pe nevoia specifica a fiecarui proprietar.

Infiintat la sfarsitul anului 2009, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) emite politele obligatorii de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), care acopera doar riscurile de cutremure, inundatii si alunecari de teren si costa anual 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul de constructie al locuintei.

Insa pentru ca riscurile de incendiu, explozie sau furtuna sunt cat se poate de reale, producerea acestora poate afecta confortul caminului, mai ales daca exista in proprietate o vila, cabana – destinata locuirii permanente sau temporare, case de vacanta, anexe din gospodarie – constructiile fixe sau provizorii care nu fac corp comun cu cladirea sau alta constructie cu destinatia de locuinta: sopron, magazie, grajd, piscina interioara si exterioara, garaj, imprejmuiri si altele.

Expertii Gras Savoye Romania recomanda ca la asigurarea piscinei sa se includa si clauza privind asigurarea constructiilor anexe, a constructiilor si a amenajarilor de agrement, impreuna cu clauza privind acoperirea daunelor produse de avarii accidentale la instalatiile de pompare, filtrare sau incalzire a apei din piscine.

Conform calculelor noastre, cota de prima pentru clauza amenajari de agrement este de 0,17%, in timp ce cota de prima pentru avarii accidentale este de 1,4%, ceea ce inseamna ca pretul pentru o astfel e asigurare poate porni de la 190 RON pe an pentru o suma asigurata de 30.000 EUR, unde limita de despagubire pentru avarii accidentale este 10.000 EUR.

Unele companii de asigurari acorda despagubiri in limita sumei asigurate pentru pagube produse piscinei luand in considerare aceleasi riscuri pentru care este asigurata cladirea.

Principalele excluderi cand discutam despre astfel de asigurari sunt oxidarea, uzura sau deteriorarea normala sau daune cauzate de factori atmosferici ca temperatura si umiditate, poluare si/sau contaminare, inghet, infiltratii, daune cauzate de asigurat sau de un membru al familiei sale bunurilor proprii, fenomene electrice, daune cauzate la piese sau parti care prin intrebuintare si/sau natura lor sufera un grad mare de uzura sau depreciere si necesita inlocuirea lor periodica sau cheltuieli ocazionate de revizii si reparatii curente sau periodice.

De asemenea, recomandarea noastra este de a verifica calitatea apei si a panzei freatice din care este pompata apa in piscina pentru a evita cazurile de avarii cauzate de poluare sau contaminare a apei, care pot duce in unele cazuri la coroziunea conductelor de alimentare. Din pacate, in astfel de situatii asigurarea nu acopera evenimentul produs.

Detinerea unei piscine poate oferi o serie inedita de amintiri, insa chiar si celor mai atenti proprietari li s-ar putea intampla sa se confrunte cu un incident nefericit. De aceea recomandam alegerea piscinei potrivite si asigurarea acesteia, precum si a celorlalte bunuri in posesie.

 

Related posts

Copiii descoperă că au superputeri cu Itsy Bitsy

Adina Meyers

Cum sa iti pregatesti gradina pentru sezonul de primavara

Adina Meyers

Cazinouri online vs cazinouri onsite. Ce preferă românii

Adina Meyers