LifeStyle

Conferintele „Mircea Vulcanescu”

George Ardeleanu este lector la Catedra de istoria literaturii romane de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, unde tine cursuri de literatura romana, strategii interpretative si principii de editare. Articole, eseuri, proza, dosare publicate in diverse reviste culturale: Amfiteatru, Echinox, Contrapunct, Romania Literara, Observator Cultural, Dilema, Idei in dialog, Limba si literatura, Caietele de la Rohia, New York Magazine. In anul 2000 a publicat o micromonografie Nicolae Steinhardt, nominalizata la premiile Romaniei literare pentru debut. A colaborat in 2007 la stabilirea editiei spaniole a Jurnalului fericirii (El diario de la felicidad), in traducerea Vioricai Patea. E vicepresedinte al Fundatiei „N. Steinhardt”, Rohia, judetul Maramures, si membru in colectivul de editare a integralei Steinhardt, proiectata in 21-22 de volume (Manastirea Rohia / Editura Polirom).

Este doctor in filologie (summa cum laude) cu o teza despre Nicolae Steinhardt, care sta la baza cartii N. Steinhardt si paradoxurile libertatii, publicata in 2009, pentru care a obtinut:

– premiul special al USR (2009);
– premiul pentru istorie literara / critica literara / teorie literara al revistei Observator cultural (2009);
– premiul pentru critica literara al revistei Viata Romaneasca (2009);
– premiul pentru studiu monografic al revistei Poesis (2009);
– nominalizare la premiul Cartea anului (Romania literara si Fundatia Anonimul) (2009).

Conferintele „Mircea Vulcanescu” au menirea sa constituie la MTR un spatiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale stiintelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului intre traditie si modernitate in istoria si devenirea culturii si civilizatiei romanesti a secolului XX si a inceputului de secol XXI. De asemenea, dialogul intre cultura si religie va fi privilegiat ca tema de reflectie si dezbatere.

Cultura romana moderna s-a nascut din apelul la modernitate si s-a dezvoltat apoi in tensiunea polara dintre modernitate si traditie. A fost aceasta tensiune benefica, genuina, a dus la rezultate notabile, la o anumita identitate culturala sau nu? Mai este astazi aceasta tensiune reala, efectiva, mai exista in cultura romana un ferment al traditiei? Si ce ar putea sa insemne in contextul postmodernitatii, secularizant si globalizant, apelul la traditie?

Vor fi abordate teme diverse de istoria culturii, a civilizatiei, de istorie a constituirii disciplinelor socio-umane pe taram romanesc, de istorie a institutiilor culturale romanesti, teme tinand de antropologie, etnologie, istoria religiilor, istoria ideilor. Se vor lansa intrebari si se vor amorsa polemici, totul pentru a readuce la prezenta cultura dialogului intelectual, dezbaterea de idei, polemica civilizata.

Punem acest ciclu de conferinte sub numele si semnul lui Mircea Vulcanescu pentru ca el este figura emblematica a intelectualului roman al secolului XX. Mircea Vulcanescu reprezinta la superlativ tipul intelectualului angajat si implicat in viata cetatii si a poporului sau, reprezinta de asemenea la superlativ tipul crestinului jertfelnic in lupta cu demonia veacului. Credem ca Mircea Vulcanescu este omul exemplar al culturii romane a veacului XX, altii au opere mai inchegate, opere incheiate, in schimb, el lasa mostenire aceasta gandire mereu vie, fragmentara, centrata pe problemele cruciale, si viata oferita ca jertfa aproapelui.

Nimic mai potrivit ca MTR sa devina organizatorul unor astfel de intalniri care sa se desfasoare sub semnul mostenirii intelectuale a lui Mircea Vulcanescu. Dragostea absoluta a lui M. Vulcanescu pentru civilizatia traditionala romaneasca, increderea sa in acest tip uman il fac in mod necesar partas la aventura intelectuala a MTR, asa cum a initiat-o Horia Bernea. De altfel, textele sale au construit ele insele, alaturi de multe altele, viziunea pe care expunerea permanenta a MTR s-a edificat. Onoram astfel in Mircea Vulcanescu un precursor si un model.

Moderatorul conferintelor va fi Mihai Gheorghiu, cercetator MTR.

 

Related posts

TREZITI-VA NATURAL CU PHILIPS WAKE-UP LIGHT

Adina Meyers

Gustul seductiei in Mozart Chocolate Vanilla Cream

Adina Meyers

Teatru, arte, carte si design floral, in GRADINA CU ARTISTI

Adina Meyers