Antrepriza generală reprezintă o soluție eficientă, spre care orice constructor se poate îndrepta atunci când își propune să ridice  hale metalice, din prefabricate de beton sau un mix din cele două. Este vorba despre un set complet de servicii la care poți apela în momentul în care vrei să pășești în domeniul construcțiilor pentru a ridica imobile rezidențiale, clădiri industriale, hoteluri sau pensiuni. Înainte de a semna, însă, un contract de antrepriză, află cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști. 

Antrepriza generală și contractul de antrepriză 

În mediul online se creează frecvent o confuzie între ,,antrepriza generală” și ,,contractul de antrepriză”, acești doi termeni fiind considerați drept unul și același lucru. De fapt, antrepriza presupune setul de servicii pe care îl poți obține de la o companie specializată în acest domeniu, iar contractul de antrepriză este documentul prin care este reglementată legătura pe care o oficializezi cu firma cu care colaborezi. 

Antreprenor general – cine este și ce rol are? 

Un alt aspect esențial, pe care este bine să-l cunoști, este acela că antreprenorul general se ocupă de punerea la punct a întregului proces de construcții, începând de la trasarea obiectivelor și până la realizarea schițelor necesare, dar și predarea lucrării la final. În același timp, antreprenorul general verifică evoluția construcțiilor și se asigură de bunul mers al tuturor pașilor din acest proces, menținând totodată legătura cu tine, în calitate de beneficiar.  

Care sunt așteptările pe care este indicat să le ai din partea antreprenorului general?

Pe lângă faptul că antreprenorul general se ocupă de supervizarea lucrărilor de construcție, este important să îi pretinzi acestuia informații clare despre modul în care evoluează proiectul pe care îl finanțezi. În același timp, partenerul tău are obligația de a-ți prezenta problemele, dacă ele apar pe șantier, dar și care ar fi cele mai bune soluții spre care te poți îndrepta. Mai mult, antreprenorul general are dreptul de a subcontracta firme de construcții, cu ajutorul cărora să desfășoare cât mai eficient lucrările de construcție. Partenerul tău se ocupă de acest aspect numai după realizarea unei analize de piață, iar astfel găsește cele mai bune echipe cu care să colaboreze. 

Dirigintele de șantier este și el, în egală măsură, o persoană de contact importantă pentru tine, în calitate de beneficiar: este vorba despre cel care gestionează forța de muncă de pe șantier, care găsește cele mai bune soluții pentru remedierea problemelor ce pot surveni pe teren și care, în același timp, se asigură că materialele sunt folosite corect. Mai mult, dirigintele de șantier are dreptul să solicite constructorului sistarea și demolarea anumitor lucrări, dacă acestea nu sunt realizate corect, conform planului. 

Ce trebuie să verifici cu atenție în contractul de antrepriză? 

Contractul de antrepriză poate părea extrem de complicat la început, mai ales dacă nu ai mai semnat un astfel de document până acum. De preferat este să verifici în detaliu următoarele elemente: datele de contact ale celor două părți implicate, serviciile de care urmează să beneficiezi, tariful, planul de execuție, tipurile de materiale folosite, precum și termenul de finalizare. 

În cazul în care descoperi în contract clauze pe care nu le înțelegi, nu ezita să apelezi la un avocat, care să-ți explice tot ce te interesează. Mai mult, un avocat îți poate sugera care sunt clauzele pe care ai dreptul să le introduci în contract, astfel încât să te protejezi din punct de vedere financiar și legal. 

Având în vedere că domeniul construcțiilor este în plină dezvoltare în România, atunci când te hotărăști să ridici imobile rezidențiale, hale industriale sau hoteluri, este indicat să ai un partener de nădejde, care să te ajute și să te susțină. Antrepriza generală îți este la îndemână: este vorba despre o soluție practică și eficientă, spre care te poți orienta astfel încât să respecți ușor termenul de finalizare pe care ți-l propui. După ce găsești firma potrivită, discută cu reprezentanții acesteia și semnează contractul de antrepriză numai după ce îl citești cu atenție. 

Date de contact: 

E-mail: facilitymanagement@icco.ro

Telefon: +40 268 401 279

Related posts

Cum iti amenajezi bucataria, pentru a fi mult mai spatioasa

Adina Meyers

Design clasic elegant într-o vilă din Brașov

Adina Meyers

6 sfaturi de design pentru o baie mică dar spațioasă 

Adina Meyers