Fisticul si creme fraiche-ul, usor sarate, contureaza armonios textura dulce a ananasului caramelizat in unt cu miere.
Aceste pahare delicioase si atragatoare, pot fi considerate cu usurinta, in meniul unei petreceri ca si substitut perfect pentru deja cunoscutul obicei frantuzesc: branza cu fructe si nuci.
Portii: 8
Timp: 40 minute
Ingrediente:
Pentru ananasul caramelizat:
– 1 ananas potrivit (nu foarte copt)
– Coaja rasa de la o lamaie
– Suc de la ½ lamaie
– Un praf de scortisoara
– Un praf de nucsoara
– 2 linguri miere salcam
– 2 linguri unt
Garnitura:
– 250 g creme fraiche (Mega Image) sau branzica de vaca dulce
– 200 g Fistic maruntit la robot
Daca folositi creme fraiche de la Mega, fisticul poate fi crud si nesarat, daca folositi branzica de vaca dulce atunci va recomand fisticul prajit si sarat.
Esenta aceste retete este in fapt amestecul dulce – sarat al componentelor. Combinatie inventata, incercata si as zice (fara nici un pic de modestie) foarte reusita
Preparare :
– Se taie ananasul in cubulete mici
– Se face un sos din sucul de lamaie, coaja rasa, 1 lingura miere, scortisoara si nucsoara
– Intr-o tigaie (tigaie adanca, cu diametru 22 cm minim) se pun la topit 2 linguri de unt cu varf si o lingura de miere. Se lasa la foc mare 8 minute pana ce continutul incepe sa fiarba usor
– Se adauga in amestecul din tigaie ananasul cubulete si se amesteca in continuu pana la caramelizare
– Apoi se adauga sosul facut mai devreme
– Se ia tigaia de pe foc si se lasa ca sosul sa patrunda fructele pentru cateva minute
– Dupa gust se mai poate adauga scortisoara sau nuscoara pentru o aroma mai intensa
– Paharele pregatite se umplu doua treimi cu ananasul caramelizat, apoi 2-3 linguri de creme fraiche si fisticul maruntit
Recomandare:
Daca nu aveti o tigaie mai mare, ananasul se poate face si la cuptor, intr-o tavita, punand peste el de la inceput, untul, miere si sosul. Si-l tineti cam 10-15 minute la foc mai tare. Compozitia iese un pic mai apoasa dar la fel de delicioasa.
Sursa: www.patrunjel-verde.ro