Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din orice locuinţă. Spaţiul în care te odihneşti, în care te relaxezi după o zi lungă sau unde îţi pregăteşti ţinutele pentru ocazii diverse trebuie să amenajat cu grijă. Această cameră ar trebui să îţi inspire stare de bine, linişte şi să îţi permită să te odihneşti cât mai bine posibil. Cum faci asta? Ei bine, prin alegerea pieselor de mobilier potrivite te poţi bucura de un dormitor exact aşa cum ai visat.

Descoperă câteva sfaturi utile şi uşor de implementat pentru un dormitor de vis:

Alegerea patului

Patul este una dintre piesele centrale ale oricărui dormitor. De ce? Ei bine, dormitorul este de obicei camera de somn şi odihnă, iar paturile sunt cele care răspund perfect acestei nevoi. De aceea, atunci când îţi alegi patul, trebuie să ţii cont nu numai de aspectul estetic, ci şi de confort.

Primul pas în alegerea patului ar trebui să fie selectarea dimensiunilor. Dacă încăperea este foarte mică, optează pentru un pat cu dimensiunile 140 x 200 cm, iar dacă beneficiezi de un spaţiu de dimensiuni medii alege un pat de 160 x 200 cm. Păturile mai mari de 160 x 200 cm sunt destinate dormitoarelor generoase din punct de vedere al spaţiului. Deşi patul este important, acesta nu este singură piesă de mobilier din dormitor, aşa că nu vrei să încarci întreaga cameră cu un model prea mare.

Când vine vorba de aspectul estetic, design-ul patului trebuie să se potrivească cu cel al întregii camere. Pentru o amenajare modernă, alege paturi tapiţate din materiale de calitate, în culori pământii, precum bej, ocru sau bronz. Dacă îţi doreşti să amenajezi dormitorul în stil rustic, optează pentru un pat din lemn. În cazul în care preferi amenajările minimaliste, poţi alege un pat în stil japonez.​

Poziţionarea dulapului

Dulapul este o altă piesă de mobilier importanta în dormitor. Atunci când alegi un dulap, acesta trebuie să fie suficient de încăpător pentru garderoba ta, dar să îţi şi permită să organizezi uşor aranjarea hainelor. De aceea, este o idee bună să îţi schiţezi compartimentarea de care ai nevoie înainte de a merge în magazinele de profil.

Cele mai populare materiale pentru dulapuri sunt lemnul masiv, palul şi MDF-ul. Pentru o opţiune budget friendly, palul este cel mai indicat. Dacă preferi o investiţie pe termen lung, alege lemnul masiv, deoarece acesta rezista excelent ani în şir.

Nu numai compartimentarea dulapului contează, ci şi aspectul acestuia. Pentru un aspect modern, alege uşi glisante, cu sau fără oglinzi. Oglinzile sunt utile deoarece îţi vor permite să vezi rapid şi uşor ţinutele pe care vrei să le porţi, fără să fie nevoie să te deplasezi în altă cameră.

Pentru un design tradiţional, rustic sau boho, optează pentru uşi cu mânere. Mânerele pot fi chiar un element de decor, în special dacă alegi modele colorate sau cu inserţii metalice.

TV în dormitor: da sau nu?

TV-ul în dormitor este o alegere populară, însă acest lucru nu înseamnă că este alegerea corectă pentru toată lumea. Când este o idee bună să montezi un TV în dormitor? Dacă rutina ta de seară sau de dimineaţă implica deja folosirea televizorului, fie pentru muzică, seriale sau pentru imagini ambientale, atunci include-l în amenajare. În schimb, dacă încerci să petreci mai puţin timp în faţa ecranelor sau vrei o rutină de somn ceva mai focusata pe relaxare, nu este o idee bună să ai un televizor în camera în care dormi.

Covoarele şi accesoriile potrivite

Nicio amenajare nu este completă fără decoraţiunile potrivite. Covoarele se număra printre cele mai populare decoraţiuni, însă acestea au şi rol funcţional. Dacă îţi place să simţi textura confortabilă a unui covor pufos atunci când te dai jos din pat, poţi opta pentru două covoare de mici dimensiuni, amplasate pe lateralele patului.

Nu numai covoarele reprezintă decoraţiuni inspirate, ci şi ramele foto pe care le poţi pune pe comodă din dormitor sau tablourile, în special cele care îţi inspiră linişte şi stare de bine.

Biroul din dormitor

Ar trebui să ai un birou în dormitor sau nu este o idee bună? Ei bine, răspunsul depinde de stilul tău de viaţă. Dacă îţi place să scrii în jurnal înainte de culcare, dacă preferi să creezi imediat ce te trezeşti sau să îţi practici hobby-ul confortabil, atunci poţi amplasa un mic birou în dormitor. În cazul în care stilul tău de viaţă implica separarea completă a muncii de spaţiul în care te odihneşti, atunci este o idee bună să amplasezi biroul în living sau într-o altă zonă a casei.

Alegerea mobilierului pentru dormitor trebuie să se facă în funcţie de stilul şi nevoile tale. Foloseşte ideile de mai sus ca sursa de inspiraţie pentru a avea o cameră funcţională, dar şi plăcută din punct de vedere estetic.

Related posts

Arhitectura spectaculoasa pe un teren ingust

Adina Meyers

Cum alegi un laminator bun pentru biroul de acasa

Adina Meyers

Catalogul IKEA 2021 este disponibil într-un nou format

Adina Meyers