Copiii cresc repede, de aceea, impreuna cu ei, trebuie „sa creasca” si mobila din camera. Altfel, spus, designul mobilierului trebuie sa poata fi adaptat in functie de interesele, pasiunile si jocurile celor mici, care sunt intr-o continua schimbare.

Scolari si adolescenti

In camera unui scolar va aparea obligatoriu un spatiu nou, destinat pregatirii temelor, pastrarii ghiozdanului, cartilor, caietelor, rechizitelor scolare. De asemenea, e foarte important sa te gandesti la iluminarea adecvata a incaperii, la inaltimea mobilei, la culoarea ei etc. Toate detaliile conteaza! In cazul acesta, zona de studiu este esentiala. Masa de lucru trebuie sa fie suficient de spatioasa pentru a incapea toate rechizitele. Cu timpul, elevul va trebui sa efectueze anumite proiecte care vor necesita o suprafata de lucru mai mare (cel putin o foaie A0).

In niciun caz nu este indicat sa alegi o masa rotunda. Aceasta nu e buna nici pentru lectii, nici pentru jocuri. Coatele stau in aer, iar pieptul sta lipit de marginea mesei, ceea ce are un impact negativ asupra posturii copilului. Sfatul meu este sa optezi pentru o masa sau un birou cu o forma regulata, dreptunghiulara. Scaunul trebuie sa se ajusteze pe inaltime si sa aiba un spatar ergonomic. In privinta luminii naturale sau artificiale, aceasta trebuie sa cada pe masa din partea stanga sau din fata.

Daca aceeasi camera este impartita de doi frati, trebuie sa iei in considerare ca sunt totusi doua persoane diferite. In acest caz, poti sa gandesti amenajarea ca pe o imbinare a doua stiluri diferite (baiat si fata) sau sa creezi un cadru general, in concordanta cu stilul de amenajare al intregii case, si sa le lasi loc de manevra sa decoreze asa cu vor. Ghidati si supravegheati indeaproape, bineinteles.

Peretii reprezinta un element important in ansamblul camerei. Daca ii zugravesti, incearca sa folosesti culori calde si, in orice caz, deschise. Fiind camera unui copil, poti folosi roz, verde, albastru, portocaliu sau chiar o combinatie de culori. Daca folosesti tapet, orienteaza-te catre unul colorat. Poti folosi si fototapet. Este foarte important sa alegi tema impreuna cu destinatarul camerei.

Chiar daca e vorba de camera celui mic, indrazneste! Faptul ca peste tot sunt numai norisori si ursuleti nu inseamna ca acest spatiu nu poate fi elegant si coerent din punct de vedere stilistic, iar in acelasi timp cald si primitor.

Cata vreme spatiul este gandit adecvat, in functie de preocuparile si nevoile varstei, te poti juca cu orice materiale doresti, cu printuri si imprimeuri, astfel incat sa creezi un cadru interesant si pentru tine, si pentru copil.

Material realizat de SpotOnDesign.

Designer Luciana Georgescu:

0745.622.840
luciana@spotondesign.ro
www.spotondesign.ro

Related posts

Cum să construiești o fântână arteziană pentru o grădină zen

Adina Meyers

Rulota: ghid de vacanță cu casa pe 4 roți – FOTO

Adina Meyers

Living amenajat în stil clasic

Adina Meyers