Amenajari apartamente

Amenajare ca o joacă de copil

Apartamentul LEGO înglobează într-un design modern contemporan finisaje şi texturi deosebite, în culori vesele, având două elemente-cheie, care guvernează decorul: piesele LEGO din camera celui mic şi hexagoanele decorative din zona de zi.

Locuinţa situată în Bucureşti, în zona Agronomie, are o suprafaţă generoasă, o compartimentare optimă în ceea ce priveşte delimitarea zonei de zi de cea de noapte şi o grădină spaţioasă, având în vedere faptul că apartamentul este amplasat la parter. Proprietarii sunt o familie tânără din Bucureşti, cu un băieţel de 8 ani, care este fericitul utilizator al camerei LEGO.

„Beneficiarii ne-au contactat în urma unei căutări pe Internet, căci le-a plăcut portofoliul nostru, şi şi-au pus încrederea în noi. Am preluat apartamentul în stadiul final, curat, cu parchet şi pereţii vopsiţi în alb, cu băi finisate şi echipate, ce au necesitat doar intervenţii punctuale din partea noastră.”

Gazdele noastre şi-au dorit o locuinţă primitoare, funcţională (cu utilizarea optimă a spaţiilor de depozitare) şi foarte veselă; o cerinţă aparte din partea lor a fost aceea de a avea un cadru ideal pentru adunările cu familia şi prietenii, dar şi pentru dezvoltarea celui mic.

Stilul amenajării a fost dictat de culorile preferate ale proprietarilor (albastru şi galben) şi de pasiunea lor pentru LEGO. „Cu aceste informaţii la bord, am construit pas cu pas conceptul amenajării, totodată ţinând cont de câteva elemente pe care beneficiarii le-au dorit în interior: tablouri, compoziţia organică de pe peretele holului, perne şi decoraţiuni.”

Zona de zi este compusă din câteva subzone funcţionale, care se completează coerent şi formează un loc ideal pentru toată familia. În acest spaţiu, arhitecţii s-au jucat cu forma hexagonală, integrată în diferite materiale, texturi şi culori.

Livingul a fost delimitat cu ajutorul unei canapele în „L”, gri deschis, înconjurată de forme hexagonale şi culori vesele, regăsite la covor şi la piesele decorative cu licheni. Pe fundal, tapetul textil cu mici reflexii elegante aduce camerei un plus de lumină şi eleganţă.

Biblioteca, o piesă inspirată dintr-un concept celebru al designerului Filip Janssens, este formată din cutii închise şi deschise de diferite dimensiuni, frumos suprapuse şi îmbinate. Aceasta a fost realizată pe comandă, la fel ca restul mobilei personalizate, la Movi Design.
Fotoliul turcoaz de la Evambient, un element plin de culoare şi personalitate, completează cvartalul livingului şi stabileşte legătura cromatică cu restul ambientului.

Zona de luat masa este marcată printr-un portal în formă de băncuţă, în spatele căruia s-a utilizat un burete decorativ cu diferite grosimi (achiziţionat de la Elegance Décor), pentru a obţine un joc de adâncimi şi umbre strategic iluminat. Pernele tapiţate ale băncuţei şi scaunele mesei de dining completează cromatic întreaga scenă şi formează un loc ideal pentru întreaga familie.


Atât masa, cât şi scaunele (ale căror cusături pe spate sunt tot în formă hexagonală) au fost comandate de la magazinul The Home şi importate din ţările designului scandinav.

În bucătăria cu design modern, piesa de accent este mozaicul format din hexagoane în patru culori, îmbinate armonios pe un fundal galben solar. Hota decorativă de la Elica completează decorul, fiind ea în sine o piesă de design.
Bucătăria este compartimentată astfel încât să înglobeze toate funcţiunile necesare şi să permită un blat de lucru cât mai generos. Din punct de vedere cromatic, arhitecţii au optat pentru un design mereu de actualitate, îmbinând albul mobilierului cu o nuanţă deschisă de lemn şi păstrând culorile de accent la nivelul finisajelor. Electrocasnicele alese sunt fie încastrate, fie albe şi cu un aspect care să permită o prezenţă subtilă şi o atingere tehnologică.


Corpurile de iluminat propuse joacă un rol crucial în amenajare. În acest caz, au fost alese piese deosebite şi moderne, preponderent albe, cu linii rotunde, achiziţionate de la Luminna.

Pentru dormitor s-a dorit un ambient relaxat şi plăcut, cu iz de vacanţă şi aer marin. „În primul rând, am uniformizat înălţimile diferite ale tavanului, camera fiind traversată de o grindă robustă, şi am adus totul la acelaşi nivel printr-un tavan extensibil de la Stretch Systems, care în timpul zilei este o prezenţă neutră, iar seara luminează puternic şi uniform zona de deasupra patului.” Tăblia patului sugerează un nou joc de adâncimi şi lumini, fiind realizată din module independente tapiţate, cu linii de benzi Led inserate în zone de accent.


Ţinând cont de suprafaţa destul de mică a dormitorului, arhitecţii au realizat un dulap de tip dressing pe toată lungimea peretelui, pe uşile căruia au aplicat oglinzi, astfel încât să mărească vizual încăperea şi să sporească aportul de lumină naturală.

Pasiunea pentru LEGO a generat întregul concept pentru camera copilului şi, în final, numele proiectului. Piesa de mobilier principală este una multifuncţională. Aceasta înglobează un pat suspendat deasupra unei vaste zone de depozitare, care integrează, la rândul său, dulapul de haine al celui mic, prevăzut cu multiple tipuri de spaţii. Atât uşile, cât şi sertarele din cadrul acestei compoziţii respectă proporţiile şi culorile originale LEGO – aceasta a fost, de altfel, una dintre provocările principale ale proiectului.


În această cameră, arhitecţii au avut de rezolvat aceeaşi situaţie cu grinda transversală care segmenta tavanul. În acest sens, au optat pentru închiderea tavanului în zona biroului cu un barisol luminos, astfel încât să beneficieze de lumină suplimentară.

Foto: Alexandru Drăgoi

Related posts

Vă place stilul franțuzesc de amenajare?

Adina Meyers

Renovarea locuinței pentru 2020: Cât cheltuiesc românii pentru reamenajarea dormitorului

Adina Meyers

Sapte lucruri uimitoare despre izolatia cu celuloza a podului si a mansardei

Adina Meyers