Amenajare bucatarie Practic

Alegerea blatului de bucătărie în funcție de material

Dacă ai decis că este momentul potrivit pentru a reamenaja bucătăria, trebuie să te familiarizezi cu gama de blaturi de bucătărie disponibile. Acesta reprezintă o componentă importantă a mobilierului destinat utilizării în acest spațiu. Ținând cont de stilul de amenajare interioară ales pentru bucătărie, de timpul pe care îl vei petrece acolo și de alți factori legați de funcționalitate, poți alege cel mai util blat de lucru, în funcție de material. Iată care sunt opțiunile pe care le ai la dispoziție!

Blat de bucătărie din piatră naturală

Blat din granit – Acesta este avantajos întrucât nu se zgârie cu ușurință, nu se decolorează și rezistă bine în timp.  

– Varietatea de culori și texturi disponibile transformă această piatră naturală într-o opțiune avantajoasă pentru utilizatori.

– Granitul este rezistent la umezeală și la temperaturi mari, fiind în același timp ușor de întreținut, pe termen lung.

– Este recomandată impermeabilizarea acestui material, pentru reducerea riscului de apariție a petelor, întrucât acestea sunt dificil de îndepărtat.
 

 

Blat din marmură – Acesta face parte tot din categoria produselor din piatră naturală, marmura fiind un material mai pretențios, care presupune investiții financiare mai mari.

– Costul mai mare al acestui material este justificat de calitatea sa superioara și de aspectul sau rafinat, elegant, care schimbă complet aspectul oricărei bucătării.

– Marmura are și capacitatea de face orice spațiu să pară mai primitor și captează cu ușurință lumina.

– În plus, marmura este unul dintre cele mai rezistente materiale utilizate pentru realizarea blatului de bucătărie, întrucât nu se sparge și nu se zgârie cu ușurință.

 

Blat din travertin – Cea de-a treia variantă posibilă din categoria produselor realizate din piatră naturală este reprezentată de blatul din travertin.

– Principalul avantaj al acestui material este reprezentat de varietatea fascinantă de culori vii și nuanțe naturale disponibile.

– Travertinul este un material durabil, termorezistent, care are capacitatea de a deveni elementul central al oricărei bucătării, întrucât îmbină perfect estetica deosebită cu funcționalitatea și caracterul practic.

– Este recomandată impermeabilizarea acestui material, pentru reducerea riscului de apariție a petelor, întrucât acestea sunt dificil de îndepărtat.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/buc%C4%83t%C4%83rie-acas%C4%83-imobiliare-2486092/

Blat de bucătărie din lemn

Acesta este cel mai popular material utilizat pentru confecționarea diverselor piese de mobilier, inclusiv a blatului pentru bucătărie.

  • Enzimele conținute de lemn au capacitatea de a elimina bacteriile, motiv pentru care acesta reprezintă o alegere avantajoasă, pe termen lung.

  • Prețul acestuia este unul accesibil, redus comparativ cu produsele realizate din piatră naturală.

  • Aspectul rustic al lemnului contribuie la crearea unui spațiu primitor și a unei atmosfere calde în bucătărie.

  • Lemnul rezistă bine la temperaturi mari și nu se pătează cu ușurință, fiind ușor de curățat atunci când se produc accidente. În plus, lemnul poate fi recondiționat prin șlefuire, atunci când este cazul.

  • Aveți la dispoziție o gamă diversă de culori, materiale și texturi disponibile în cazul blatului din lemn.

  • Un dezavantaj al lemnului este reprezentat de rezistența sa scăzută la umezeală. Din acest motiv, este bine să evitați contactul acestuia cu excesul de apă, pentru a evita riscul deteriorării sale.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/hdr-trunchiuri-de-copaci-jurnal-casa-2244067/

Blat de bucătărie din plăci laminate

Aceasta este cea mai populară variantă din gama de blaturi de bucătărie, datorită diversității de modele, forme, dimensiuni și materiale din care pot fi confecționate aceste produse.

  • Acesta este ușor de întreținut și este disponibil la prețuri accesibile.

  • Nu necesită tratare cu uleiuri sau alte substanțe speciale, pentru întreținerea sa, pe termen lung.

  • Produsele din această categorie, care sunt acoperite de hârtie specială, în partea din spate, sunt mai rezistente împotriva umezelii.

  • Plăcile laminate din care este confecționat acest blat de bucătărie asigură rezistență sporită la impact și sunt ușor de întreținut.

  • Este recomandat să evitați tăierea sau tocarea alimentelor direct pe blatul laminat, întrucât deși nu se zgârie ușor, efectele unui astfel de accident sunt greu de remediat.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/buc%C4%83t%C4%83rie-acas%C4%83-buc%C4%83t%C4%83rie-de-lux-1336160/

 

Acum că ai descoperit principalele materiale din care poate fi confecționat blatul de bucătărie și avantajele pe care acestea le oferă, poți da startul proiectului de reamenajare a acestui spațiu din locuința ta.

 

Related posts

Cum să-ți amenajezi bucătăria? 3 sfaturi pentru a obține un spațiu practic și primitor

Adina Meyers

Livingul viitorului – mari spatii goale

Adina Meyers

Cum să-ți aranjezi mobila în living – câteva trucuri importante

Adina Meyers