Sistemele de umbrire reprezintă o soluţie excelentă pentru lunile de vară, deoarece protejează atât de căldură, cât şi de lumina foarte puternică. Montarea acestora nu presupune o acţiune complexă, iar avantajele de ordin decorativ şi practic sunt cât se poate de importante.

Ferestrele sunt surse eficiente de lumină naturală şi aer proaspăt, dar cu cât au o suprafaţă vitrată mai generoasă, cu atât se înregistrează pierderile de căldură mai mari iarna şi un exces de lumină şi căldură vara. Soluţia? Investiţia în soluţii performante pentru izolarea ferestrelor care, pe termen lung, este amortizată prin reducerea consumului de energie, asigurarea ventilaţiei şi posibilitatea de control al luminii.

Diferitele sisteme de umbrire pe care le găsiţi în prezent pe piaţă sunt, de regulă, o barieră eficientă împotriva soarelui puternic din zilele toride de vară. Acestea oferă protecţia necesară împotriva razelor UV, asemenea unor ochelari de soare, creând un climat plăcut şi furnizând un plus de răcoare. Protejarea de razele soarelui se poate face atât cu ajutorul  soluţiilor pentru interior, cât şi al celor pentru exterior. Cele de interior – perdele, draperii, jaluzele, rulouri, roman shade etc. – au în primul rând rolul de a asigura un plus la capitolul design şi intimitate, pe când cele de exterior – rulouri, jaluzele, obloane, copertine, pergole – îndeplinesc în principal rolul de protecţie. Alegerea sistemelor potrivite nevoilor voastre (pentru fereastră, balcon sau terasă) nu este însă una tocmai uşoară, având în vedere varietatea de produse de pe piaţă. Pentru a vă da o mână de ajutor, în acest articol ne vom concentra pe sistemele exterioare responsabile de protecţia solară.

Rulourile, o soluţie eficientă

Dacă vă doriţi ca razele soarelui să nu pătrundă deloc sau într-o măsură cât mai mică în casă, una dintre soluţiile cele mai eficiente spre care trebuie să vă orientaţi o reprezintă rulourile. Acestea se montează în dreptul spaţiilor vitrate, la exterior, motiv pentru care devin un element de design modern atât la interior, cât şi pe faţada casei, putând fi comandate şi prin telecomandă. Pe lângă faptul că înfrumuseţează locuinţa, astfel de accesorii joacă un rol funcţional important, protejând interiorul de razele UV care, mai ales pe timpul verii, pot crea disconfort, supraîncălzind spaţiile sau chiar decolorând anumite obiecte.

Rulourile interioare sunt realizate din material textil şi se găsesc într-o gamă extrem de variată de culori şi modele grafice. De exemplu, puteţi opta pentru un model opac sau pentru unul care lasă lumina să pătrundă într-un anumit grad. În ceea ce priveşte rulourile exterioare, acestea se montează în balcoane, la ferestrele de mansardă sau pe părţile laterale ale pergolelor, totodată protejând termic, fonic şi antiefracţie.

Rulouri din aluminiu sau PVC? Şi unele, şi altele au avantaje şi dezavantaje. Rulourile din PVC sunt mai ieftine, asigură o barieră termică excelentă, rezistă foarte bine la şocuri şi etanşeizează excelent, în cazul în care doriţi ca lumina să nu pătrundă în locuinţă. Rulourile din aluminiu sunt ceva mai scumpe şi au o rezistenţă mai scăzută la zgârieturi. În schimb, prezintă o protecţie antiefracţie foarte bună, sunt o barieră termică eficientă, nu se deformează din cauza soarelui (aşa cum se poate întâmpla cu cele din PVC), suportă tratarea chimică şi vopsirea şi au o durată de viaţă mai mare (de până la 15-20 de ani). Aşadar, înainte de a face alegerea finală, puneţi în balanţă caracteristicile fiecărui tip de rulou şi vedeţi care se potriveşte cel mai bine dorinţelor şi bugetului vostru.

 

Jaluzelele, economice şi practice

Jaluzelele exterioare sunt ideale pentru umbrirea exterioară a ferestrelor, faţadelor şi a altor suprafeţe mari din sticlă, oprind supraîncălzirea locuinţei şi decolorarea mobilei. De asemenea, prin mişcarea lamelelor, permit reglarea luminozităţii. Pot fi din aluminiu sau PVC. Jaluzelele exterioare din aluminiu combină protecţia solară perfectă şi designul modern. Din punct de vedere constructiv, se aseamănă jaluzelelor interioare, cu diferenţa că sunt mult mai robuste. Lamele late pot fi reglate de la interior în aproape orice unghi dorit, asigurând la orice oră din zi o luminozitate adecvată.

Jaluzelele sunt disponibile cu şipci duble, de 50, 80 sau 90 mm grosime. Z90 este cel mai utilizat model de jaluzele exterioare. Lamela are lăţimea de 90 mm, este confecţionată din profil de aluminiu şi are în secţiune transversală forma literei Z. Datorită formei, sistemele de jaluzele Z90 sunt rezistente la vânturile de 80 km/h şi oferă o bună etanşeitate fonică.

Jaluzelele exterioare din aluminiu se caracterizează prin montajul uşor, construcţia uşoară şi designul atractiv. Datorită paletei largi de culori în care sunt disponibile şinele de ghidare şi lamelele, aceste accesorii constituie, în acelaşi timp, elemente stilistice pentru accentuarea faţadelor. Senzorii de vânt şi soare, precum şi opţiunile de control le sporesc utilitatea.
Viaţa lamelelor din aluminiu este prelungită prin smălţuire, un tratament ce garantează rezistenţa la condiţiile meteo şi la utilizările repetate. De asemenea, toate componentele, ghidajele, covorul de lamele, accesoriile de prindere se comportă foarte bine la condiţiile meteorologice.

 

Copertinele, variate şi cochete

Bine alese, copertinele pot da locuinţei un aer cochet, mai ales că sunt disponibile în culori variate, asortându-se cu florile din balcon sau de pe terasă.

Un aspect important pe care trebuie să îl aveţi în vedere atunci când achiziţionaţi o copertină este ca materialul acesteia să nu producă efect de seră. Cu alte cuvinte, acesta trebuie să permită o circulare cât mai bună a aerului, dar totodată să asigure umbrirea şi să nu se decoloreze în timp.

Copertinele au diverse utilizări, folosindu-se pentru terase, balcoane, ferestre şi uşi. Printre cele mai cunoscute şi utilizate modele de copertine se numără umbrarele şi copertinele în două ape. Un tip aparte sunt copertinele speciale (fixe) pentru balcon sau fereastră, denumite şi marchize. Acestea au o structură mai simplă, se folosesc în special pentru acoperirea geamurilor, se montează foarte uşor – atât pe beton, cât şi pe polistiren –, nu necesită elemente speciale pentru montaj şi pot fi personalizate.

Un interes crescut îl prezintă şi copertinele retractabile sau fixe. Indiferent de tip, acestea sunt alcătuite dintr-o structură metalică sau PVC, supusă unui tratament chimic prin vopsire, care îi oferă rezistenţă la coroziune. Pot fi acţionate manual sau motorizate, prin intermediul unei telecomenzi.

Copertinele retractabile au avantajul că se pot strânge atunci când bate vântul puternic sau când vremea este nefavorabilă, pentru a nu se deteriora sau chiar rupe. Pot fi acţionate electric (automatizate), iar dacă sunteţi dispuşi să cheltuiţi un pic mai mult, pot fi echipate cu senzori speciali, care vor acţiona automat închiderea sau deschiderea lor, atunci când vor detecta rafale puternice de vânt sau un soare dogoritor.

Foto: Shutterstock şi Pinterest

Related posts

Cum protejam lemnul folosit la construirea unei case

Adina Meyers

3 lucruri extrem de utile dacă locuieşti la casă

Adina Meyers

Lambriul din lemn, haina de iarna a casei tale

Adina Meyers