Home

Advertorial: Incalzirea locuintei pe baza de panouri radiante, o solutie economica si sanatoasa la care apeleaza tot mai multi romani

Sigur ati intalnit pana acum in unele case tablouri mari cu diverse peisaje sau texturi cromatice care se integrau perfect cu spatiul de locuit, si simteati o caldura foarte placuta fara sa observati sursa agentului termic, insa putini probabil si-au dat seama ca acele tablouri nu erau altceva decat panouri radiante cu infrarosu care incalzeau intreg spatiul respectiv.

Acestea au un design foarte placut si discret, putand fi usor pictate dupa bunul plac al fiecaruia pentru a se adapta cat mai bine spatiului in care sunt plasate.

Incalzirea pe baza de panouri radiante este o alternativa moderna, eficienta, economica si sanatoasa prin care se poate incalzi locuinta fara a mai apela la gazele naturale sau alte sisteme scumpe de obtinere a agentului termic.

Stim deja ca unii au strambat din nas, iar altii au facut un pas inapoi, asociind gresit radiatiile infrarosii cu radiatiile ultraviolete, respectiv microundele, care sunt foarte nocive. In schimb, radiatiile infrarosii de unda lunga, care stau la baza incalzirii cu panouri radiante si care functioneaza dupa acelasi principiu prin care soarele incalzeste pamantul, au efecte asupra omului similare celor pe care le are soarele. Se stie ca soarele emite tot spectrul de radiatii, inclusiv ultraviolete si microunde, dar infrarosiile sunt cele care sustin viata pe pamant, din acest motiv fiind denumite si razele vietii. Se cunoaste prea bine proverbul care spune ca acolo unde intra soarele pe geam, nu intra doctorul pe ușa, si atunci de ce ne-am teme de aceste radiatii infrarosii ale panourilor radiante?

Mai mult decat atat, in ultimii 30 de ani numeroase studii efectuate de cercetatori si doctori germani, chinezi si japonezi au constatat o serie incontestabila de beneficii pe care radiatiile infrarosii le au pentru sanatate, printre care enumeram doar neutralizarea iradierii radioactive, dilatarea vaselor sanguine periferice, reducerea celulitei, imbunatatirea aspectul pielii, relaxarea si calmarea muschilor incordati, restabilirea functiilor sistemului endocrin si limfatic, ajuta la tratarea distrofiei, au efecte benefice asupra psihicului uman s.a.m.d.

Panourile radiante pe baza de raze infrarosii functioneaza pe baza de curent electric si incalzesc  directionat si unidirectional corpurile, nu aerul din spatiul asupra caruia actioneaza aceste tablouri termice, ceea ce face posibila o eficienta mult mai mare care se traduce printr-o reducere a pierderilor de caldura, aceste beneficii fiind evidentiate si mai mult atunci cand locuinta este bine izolata. Mai precis, sistemul clasic consuma mult combustibil pentru a incalzi aerul din incapere, care se acumuleaza cel mai mult si in mod inutil in partea superioara a locuintei, stiindu-se ca prin convectie energia termica obtinuta se ridica spre tavan, in timp ce panourile radiante asigura incalzirea directa a  corpurilor, nepierzandu-se energie pentru incalzirea aerului, avand astfel un randament de 94-98%.

Recomandarea este ca atunci cand se doriti sa achizitionati panouri radiante pentru a va incalzi locuinta intr-un mod ieftin si ecologic, sa apelati la sfaturile unui specialist care sa va calculeze puterea energetica de care aveti nevoie pentru fiecare spatiu ce necesita a fi incalzit, aceste tablouri termice avand marimi si puteri diferite. Trebuie tinut cont de faptul ca un panou radiant care are de exemplu 400W poate asigura incalzirea pentru un spatiu de pana in 4-8 metri patrati, in functie de anotimp, fiind ideal pentru camerele obisnuite de locuit, insa daca doriti sa incalziti o suprafata mai mare veti avea nevoie de un panou de o putere mai mare sau de mai multe panouri radiante.

Costurile de achizitionare si montare a unui sistem de incalzire pe baza de panouri radiante sunt incomparabil mai mici decat cel pe baza de centrala termica pe gaz sau radiatoare. Costul unui panou radiant pe baza de radiatii infrarosii incepe de la suma de 500 lei, in timp ce pretul unei centrale termice pe gaz incepe de la 2000 lei la care se adauga caloriferele, tevile si restul accesoriilor plus manopera de montare. Panourile radiante nu necesita cos de evacuare si nu necesita avize si aprobari precum o centrala termica pe gaz, montarea lor facandu-se foarte simplu in doar 2-3 ore.

Incalzirea pe baza de panouri radiante, datorita principiului de functionare prin care incalzeste corpurile si nu aerul, pastreaza zidaria uscata, fara condens. In plus, pe langa faptul ca emana caldura sanatoasa cum e cea a soarelui, nu polueaza fonic si nici nu polueaza aerul, iar in camera incalzita cu astfel de panouri nu exista curenti de aer sau praf in miscare.

Datorita faptului ca panourile radiante se monteaza pe perete sau tavan, acestea nu prezinta pericol pentru copii, nu necesita intretinere si pot fi mutate foarte usor dintr-un spatiu in altul.

Singurul dezavantaj pe care il au panourile radiante este ca acestea nu incalzesc apa, in cazul in care apelati la aceasta metoda economica si incalzire a locuintei fiind necesar sa aveti si un sistem termic (boiler electric sau centrala termica in cazul in care nu sunteti racordati la un sistem comun care sa asigure apa calda in apartament) prin care sa asigurati incalzirea apei la baie si bucatarie.

Punand in balanta avantajele si dezavantajele oferite de toate sistemele de incalzire, balanta inclina mai mult inspre aceste panouri radiante care tind sa-si castige tot mai multi adepti datorita beneficiilor deja constatate si a design-ului placut care le permite sa se integreze armonios in orice spatiu.

Related posts

Fructele şi legumele consumate în extrasezon, un pericol pentru sănătatea noastră. Recomandările nutriționiștilor

Adina Meyers

Beautiful chalet with a spectacular view

Adina Meyers

10 accesorii casnice din curele de piele

Adina Meyers