Perioada optima de plantare este  septembrie – octombrie.

– Toate buruienile se indeparteaza cu mana iar solul este afanat. Se folosesc de obicei plante perene de 7 – 20 cm care se planteaza in grupuri mici. Este recomandat ca, in prealabil, radacinile sa nu fie distruse cu diverse instrumente de taiat tinandu-se seama de faptul ca acestea se dezvolta pe orizontala, deci nu prea adanc. (foto 1)

– Se stabilesc locurile de plantare, circa 10 plante pe mp astfel incat sa fie suficient spatiu intre ele, ca sa se poata dezvolta anii viitori. Distantele optime sunt de 15 – 20 cm pentru plantele mici, 30 – 40 cm pentru cele normale si 40 – 60 cm pentru plantele mari. O idee este sa se alterneze plantele heather cu iarba, precum si cu arbusti coniferi (foto 2)

–  Se sapa o gropita suficient de adanca astfel incat radacina sa fie acoperita cu circa 5 cm de sol de gradina (ceva mai adanc fata de cum erau in ghiveci). Inainte de aceasta operatie radacinile se scufunda in apa si apoi se usuca. Dupa plantare se uda abundent si apoi se imprastie turba proapata, luandu-se in consideratie faptul ca valoarea ideala a pH-ului solului este de 4-5. (foto 3)

– O  alta idee interesanta consta in adunarea pamantului in gramezi si realizarea de paturi de sol de diferite inaltimi pe care se vor planta diverse specii, alegandu-se culori diferite pentru fiecare pat, varietatea de culori creand astfel un interes sporit (foto 4). Se va avea in vedere ca plantele Calluna prefera soarele si semiumbra iar tipul Erica carnea este rezistent la temperaturi chiar sub 10 grade Celsius si chiar infloresc in zapada. Si mugurii Calluna sunt in mod deosebit rezistenti la inghet, zapada si ploaie. Important este ca sa se asigure umezeala pamantului la radacini. Deoarece unele ierni sunt la noi foarte grele este indicat ca aceste plante sa fie adapostite. Dupa inflorirea din iarna, se vor taia zdravan inflorescentele la inceputul primaverii (de preferat in aprilie), asigurandu-se astfel o viitoare inflorire mai accentuata.

In aranjarea plantelor pe paturile de sol trebuie ca cele care infloresc vara sa fie inconjurate de cele care infloresc iarna, astfel incat gradina sa fie inflorita tot timpul. Ratia recomandata este de circa 60 la 40%. (foto 5)

 

Related posts

O alternativa la peluza de gazon: trifoiul alb pitic

Adina Meyers

De ce trebuie sa tii cont atunci cand iti construiesti un solar

Adina Meyers

Gradina dintre stanci

Adina Meyers