Acestea, in categoria carora intra Calluna vulgaris, Erica darleyensis si Erica carnea, cunosc in Germania dar si Olanda, unde se produc in cantitati imense, un succes in mare crestere. Aceste plante cresc (salbatic) si pe campurile din Romania, unde sunt cunoscute sub numele popular de “iarba neagra”, fiind deci sanse mari sa se realizeze gradini frumoase pe baza acestor plante si la noi.

Frumusetea gradinilor in care predomina plantele heather se datoreaza varietatii de culori in care se prezinta tulpinile si florescenta, de la verde soft, la diverse tonuri de rosu, roz si ciclamen, care le recomanda pentru diverse combinatii.

Mai ales toamna, culorile pastelate ale plantelor heather, in care predomina cele cu tonuri inchise de rosu, se potrivesc perfect cu decorul gradinii. In fotografie se prezinta o gradina de 200 mp cu plante heather toamna, ca o simfonie de culori, accentele constand in pietre, conifere si iarba.

Idei si ponturi pentru realizarea gradini toamna.

In primul rand, pentru realizarea unei noi gradini, primul pas consta in evaluarea suprafetei terenului. Intrebarea la care trebuie raspuns este din ce locuri va fi privita gradina, pentru ca, imediat dupa plantare va trebui sa atraga privirile vizitatorilor.. Elemente ca pietre, copaci, iarba sau conifere produc un important accent intr-o gradina “heather”, oferind si o coerenta interna.

Ca pasi de urmat, in primul rand, toate buruienile se indeparteaza cu mana iar solul este afanat. Pamantul se aduna in gramezi, realizandu-se paturi de sol pentru plantarea diverselor specii, o idee interesanta constand in realizarea de paturi de sol de diferite inaltimi pe care se vor planta diverse specii Alegandu-se culori diferite pentru fiecare pat, varietatea de culori creand astfel un interes sporit.

Se va avea in vedere ca plantele Calluna prefera soarele si semiumbra iar tipul Erica carnea este rezistent la temperaturi chiar sub 10 grade Celsius si chiar infloresc in zapada. Si mugurii Calluna sunt in mod deosebit rezistenti la inghet, zapada si ploaie. Important este ca sa se asigure umezeala pamantului la radacini. Dupa inflorirea din iarna se vor taia inflorescentele la inceputul primaverii, asigurandu-se astfel o viitoare inflorire mai accentuata.

Informatii oferite de Sondergruppe Azerca

 

Related posts

Cum alegi cel mai bun scaun de birou, pentru sanatatea spatelui tau

Adina Meyers

3 moduri prin care iti mentii gradina in forma in timpul iernii

Adina Meyers

23 de gradini in jungla urbana

Adina Meyers