A sosit momentul să faci o schimbare în viața ta? Poți începe de acasă! Uite câteva idei pentru a crea o casă care să fie… acasă!
Se spune că acasă este acolo unde îți e inima. Și cumva așa este. Inima ta este oriunde simți că poți să respiri ușurat, să te simți în largul tău, să te armonizezi cu energiile din jur. Nu ți s-a întâmplat niciodată să intri într-o încăpere pentru prima dată și să ai o stare bună, brusc? Poate mirosul ambiental avea vreo influență… sau poate culoarea pereților? Ori liniștea perfectă? Sau, dimpotrivă, muzica?
În realitate de cele mai multe ori liniștea sufletească apare subliminal, ca o consecință a mai multor factori. Dar înainte de a începe, haide să vedem cum ai putea tu să îți îmbunătățești starea, făcând câteva modificări prin casă:
Vizual – idei decorare perete
Creierul uman a fost obișnuit să se raporteze la realitatea înconjurătoare în mod deosebit prin intermediul văzului. Deși toate simțurile sunt incredibil de importante, principalul impact în emiterea unui raționament (chiar de tipul îmi place/nu îmi place aici) îl are aspectul vizual.
Acesta este motivul pentru care femeile tind să facă multe schimbări de aspect exterior pentru a-și modifica starea: cumpără o nouă vază, renovează, își actualizează garderoba, fac o schimbare de look, șamd.
Ei bine, atunci când vrei să te simți mai bine acasă, poți începe prin a renunța la toate acele lucruri de care nu mai ai nevoie… și a oferi un look nou pereților.
Dacă ai nevoie de inspirație poți să te folosești cu încredere de acest articol în care vei găsi multe idei decorare perete, din care sigur vei putea lua ceva pe gustul tău!
Mediul ambiental – dezmierdarea simțurilor
Oamenii decodifică realitatea prin raportare directă la vizual… DAR ei au mai multe simțuri. Și cel mai adesea starea emoțională este determinată de toate celelalte. Sistemul limbic – responsabil de emoții – s-a dezvoltat din bulbul olfactiv. Altfel spus, avem tendința de a dezvolta emoții pozitive sau negative (de tip iubire/plăcere și dezgust/repulsie) în funcție de modul în care percepem un miros.
Fiecare om are mirosul propriu. De asta se ocupă niște hormoni numiți feromoni. Totodată aerul are tendința să preia mirosurile din el și să le stocheze în pereți, în mobilă, șamd. De aici locuința capătă un iz. Iar el nu este întotdeauna plăcut creierului nostru primitiv. Așa se întâmplă că poți să ai repulsie față de propria casă, fără ca măcar să știi de ce.
Responsabil de aceasta este aerul poluat din interior.
Uneori credem că este suficient să aerisim… dar – din păcate – nu este chiar așa. Deschizând fereastra introducem în casă toate mirosurile, particulele de fum și de praf, substanțele alergene din afară. Dacă stai la casă probabil ai pățit de multe ori să vrei să aerisești și să te trezești cu miros de grătar, de cauciucuri arse, de fum de la vecini…sau de orice. Și să fii chiar mai agitat. Ca să nu mai vorbim despre poluarea fonică pe care trebuie să o înduri.
Dacă stai la bloc, pe de altă parte, aerisești introducând în casă gaze de eșapament, miros de sarmale de la vecini și mult praf.
Ce poți să faci?
Din fericire există soluții moderne care te scapă de aerul poluat, problema aerisirii (care vine la pachet cu multe dezavantaje), de mirosurile reziduale stocate în pereți, de acarieni, mucegaiuri și toate celelalte elemente ale mediului ambiental care îți strică mood-ul.
Este vorba despre instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Ca să poți alege varianta de ventilație potrivită locuinței tale, accesează un site precum ecocald.ro și află tot ce trebuie să știi despre acest sistem.
În final, personalizează la maxim! Acesta este marele avantaj de a avea propria ta locuință: îi poți da parte din tine. Lasă-ți imaginația să zburde și adaugă toate acele elemente care îți pot aduce liniștea și care îți mângâie simțurile. Nu uita, până la urmă, că stările tale sunt influențate de simțuri. Profită la maxim de asta!
Surse foto: freepik.com, designgitter.de