Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-sptcv
Dacă forma, culoarea sau elementele decorative prezente pe gresie și faianță țin de gusturi și de alegeri personale, utilizarea unui adeziv potrivit reprezintă opțiunea mai degrabă tehnică, de care depinde, în mare măsură, succesul proiectului. Piața de profil oferă variante destul de numeroase, iar acest lucru îți poate induce senzația că nu știi exact la ce să apelezi.
Așadar, ce elemente care ar trebui să-ți ghideze decizia?
Descoperă câteva repere utile în rândurile de mai jos!
Alege tipul de adeziv în funcție de necesități.
În general, vei întâlni două tipuri de adeziv: sub formă de pudră sau gata preparat. Pentru lucrări de anvergură, varianta pudră este cea mai economică, chiar dacă necesită crearea amestecului perfect. În schimb, variantele de adeziv gata preparate sunt mai degrabă recomandate pentru lucrări de reparații, unde cantitatea de adeziv necesară este una nesemnificativă și utilă aproape exclusiv pentru lipirea plăcilor de faianță nu foarte grele.
Adezivi pe bază de apă
Pot fi o alegere economică, dar mai ales ecologică, datorită cantității reduse de emisii de compuși organici volatili, însă cel mai mare avantaj pe care îl oferă este ușurința de a-i curăța de pe orice suprafață. Trebuie să iei în considerare faptul că nu sunt o opțiune recomandată pentru suprafețe și spații cu umiditate ridicată.
Adezivi pe bază de poliuretani
Aceste substanțe pot reprezenta o opțiune excelentă, datorită flexibilității specifice și rezistenței deosebite la efectele negative ale umidității.
Adezivi acrilici
Una dintre preferințele meșterilor este adezivul acrilic, un compus chimic pe bază de rășini, care se remarcă prin rezistență deosebită la umiditate și la fluctuațiile de temperatură, dar și prin abilitatea naturală de a forma legături puternice între diferite tipuri de suprafețe.
Atenție! Este fundamental să respecți instrucțiunile sau recomandările producătorului! În mod evident, nu există un adeziv universal, care să poată lipi eficient și ieftin orice fel de suprafețe și în orice condiții. Producătorii de plăci ceramice au parteneriate comerciale cu producătorii de adeziv, iar recomandările acestora pot fi demne de luat în considerare, însă informarea ta prealabilă ar trebui să fie definitorie în cristalizarea alegerii finale.
Urmărește caracteristicile esențiale ale adezivului.
Poți descoperi idei interesante într-un magazin de materiale pentru construcții, mai cu seamă dacă echipa deține experiență considerabilă în domeniu. Pentru a te asigura că știi ce să cumperi, este necesar să acorzi atenție câtorva caracteristici specifice adezivului ideal:
Timpul de uscare
Este unul dintre cei mai importanți parametri de urmărit, mai ales dacă plăcile ceramice trebuie să fie montate pe o suprafață exterioară supusă fluctuațiilor de temperatură și umiditate, ori în cazul în care timpii fiecărei etape din realizarea proiectului sunt limitați.
Puterea de acoperire și consistența
Aceștia sunt parametrii de care se ține cont în efectuarea calculelor estimative și pot fi criterii de departajare în alegerea adezivului potrivit, mai cu seamă în lucrările de anvergură.
Suprafața de acoperit
Dacă suprafața pe care va fi montată gresia este prevăzută cu încălzire în pardoseală sau este o zonă exterioară, supusă intemperiilor, îți va fi util un adeziv elastic, cu o rezistență mărită la modificările de temperatură și umiditate ce pot apărea în timp.
Ușurința de a îndepărta excesul
La o primă vedere, ar părea un detaliu lipsit de importanță, dar eliminarea adezivului în exces este esențială pentru a efectua o curățare rapidă și completă a suprafețelor ceramice. Dacă în privința adezivilor pe bază de apă îndepărtarea excesului poate destul de simplă, în cazul oricăror altor adezivi, timpul de uscare este esențial în planificarea curățării.
Emisiile de agenți volatili
Fiind compuși chimici de sinteză, adezivii pot constitui sursa unor emisii de compuși volatili care îți pot afecta sănătatea și confortul. De aceea, mai ales în cazul unor lucrări de montaj al plăcilor ceramice în spații rezidențiale, este esențial să alegi un adeziv cu un indice de emisie cât mai scăzut.
În concluzie, este important să știi că o acoperire de calitate a suprafețelor cu plăci ceramice depinde, în mare parte, de caracteristicile plăcilor de gresie sau faianță, precum și de calitatea adezivului utilizat. În acest context, este fundamentală potrivirea acestuia cu specificul suprafețelor, iar atenția și experiența celui ce efectuează montajul îți vor asigura succesul proiectului dorit.