LifeStyle

Cum se utilizează un defibrilator cardiac?

Defibrilatoarele cardiace sunt dispozitive menite să restaureze ritmul normal al inimii prin intermediul unor șocuri electrice.

Aceste aparate sunt folosite pentru a preveni sau pentru a corecta aritmia, afecțiune caracterizată printr-un ritm cardiac prea lent sau prea rapid. De asemenea, pot fi folosite și pentru a reporni inima, dacă aceasta s-a oprit.

Deoarece defibrilatoarele pot fi de mai multe tipuri−externe manuale și automate sau implantabile și purtate constant (ICD)−, metoda de utilizare a acestora variază de la un model la altul.

Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra acestor dispozitive, citește rândurile de mai jos din cate poți afla mai multe despre ambele modele, despre utilizarea și scopul acestora precum alte informații generale de bază.

Utilizarea defibrilatoarelor cardiace în funcție de tip

Chiar dacă toate defibrilatoarele au același obiectiv, cel de a restaura ritmul cardiac normal prin folosirea șocurilor electrice către inimă, metoda de analizare și trimitere a acestor impulsuri diferă de la un tip la altul astfel:

Defibrilatoarele externe manuale

Acestea sunt dispozitivele la care se gândesc aproape toți oamenii atunci când aud cuvântul „defibrilator”.

Defibrilatorul extern manual este cel pe care îl vedem de obicei în filme, prevăzut cu palete externe pentru administrarea șocurilor electrice. Fiindcă necesită o cunoaștere a ritmurilor cardiace și determinarea manuală a tensiunii corecte, defibrilatoarele externe manuale solicită multă experiență și instruire pentru a putea fi folosite corespunzător. Din acest motiv ele sunt utilizate cel mai frecvent în spitale și ambulante de către personal bine instruit.

Defibrilatoare externe automate și semiautomate

Aceste defibrilatoare externe pot fi folosite de către oricine, instrucțiunile fiind ușor de observat și de urmărit. Ele folosesc tehnologie computerizată pentru a analiza singure ritmul cardiac și pentru a determina dacă este necesară eliberarea unui șoc electric. În cazul defibrilatoarelor automate, acest șoc este eliberat fără intervenție umană; în cazul defibrilatoarelor semiautomate, este necesara apăsarea unui buton pentru a elibera șocul necesar.

Ambele tipuri de defibrilatoare externe sunt folosite în situații de urgență pentru a restaura ritmul cardiac atunci cand persoana a suferit un infarct sau un stop cardiac.

Defibrilatoare interne sau ICD

Spre deosebire de defibrilatoarele externe, cele interne sunt implantate chirurgical și folosite timp îndelungat, ele monitorizând constant ritmul cardiac și eliberând impulsuri electrice atunci când este nevoie.

Procedura de implantare a defibrilatorului cardiac folosește tehnică minim invazivă și presupune fixarea sondelor la nivelul țesutului cardiac.

Conform unui studiu publicat în 2012 [1] care a analizat mai multe rezultate obținute din cercetări anterioare, folosirea defibrilatoarelor interne poate reduce rata de mortalitate în rândul persoanelor afectate de problemele menționate mai sus.

Modul de utilizare al acestor defibrilatoare este unul automat: ICD-ul detectează ritmul cardiac anormal datorită sondelor conectate la inimă și transmite fie un șoc electric, atunci când ritmul cardiac este haotic, fie impulsuri de intensitate mică, dacă ritmul cardiac este prea lent. Are, așadar, și rol de stimulator cardiac.

Dacă medicul recomandă un defibrilator intern, acesta va explica etapele procedurii, riscurile și beneficiile acestuia dar și efectul pe care acesta îl avea asupra stilului de viață.

Viața cu un defibrilator intern

După ce ICD-ul a fost implantat chirurgical, medicul va elibera un card special care trebuie prezentat personalului medical sau la trecerea prin detectoare de metale. Mai mult decât atât, medicul va recomanda consultații și controale periodice în care se va verifica starea de sănătate a pacientului și tratamentul medicamentos dar și funcționalitatea dispozitivului.

În funcție de tipul ICD-ului și de fiecare caz în parte, medicul va preciza cu exactitate restricțiile fizice și dispozitivele care trebuie evitate sau ținute la distanță.

Referințe:

  1. Kedia, Rohit, and Mohammad Saeed. “Implantable Cardioverter-Defibrillators: Indications and Unresolved Issues.” Texas Heart Institute Journal, Texas Heart Institute, 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3368443/.

 

 

Related posts

VIMAR lanseaza in Romania cea mai noua gama de aparataj terminal EIKON EVO

Adina Meyers

Soluții eficiente pentru lupta împotriva microbilor

Adina Meyers

Ai facturi foarte mari la energie? Iată cum poți avea o casă eficientă energetic pentru a reduce aceste cheltuieli!

Adina Meyers