Bucătaria italiană uimește prin gust și simplitate. Pappardelle sunt paste late de 2-3 cm, asemănătoare cu o panglică. Lățimea fâșiei a fost gândită să scoată în evidență aroma aluatului, dur și dens, așa cum o cere cea mai bună tradiție italiană.
Pastele picante cu peşte şi măsline negre constituie un preparat delicios, care se poate servi ca antreu, iar dacă sunt gătite în cantitate mai mare pot forma un prânz consistent, alături de o salată uşoară.
Ingrediente pentru 4 porții
8 cepe roşii mici
2 linguri de ulei de măsline
30 g. unt
3 căţei de usturoi mari
1½ lingură de pastă harissa (sau orice altă pastă de ardei iute cu usturoi)
1 linguriţă chimen măcinat
sare şi piper proaspăt măcinat
6 fileuri de peşte gras
90 ml vin alb
150 ml supă de peşte
4 roşii de dimensiune medie, fără pieliţă, tocate grosier
90 g. măsline negre kalamata, fără sâmburi, tăiate în jumătăţi
10 grame de coajă de lămâie, tocată foarte mărunt
250 g. pappardelle
Mod de preparare:
Într-o tigaie, pe foc mediu, se sotează ceapa în unt şi ulei timp de 5 minute. Se adaugă usturoiul şi se mai coace câteva minute, apoi se condimentează cu pasta harissa, chimenul şi o jumătate de linguriţă de sare. Se mai lasă pe foc timp de 2 minute, se ridică temperatura şi se adaugă peştele, amestecând timp de trei minute. Se pune conţinutul tigăii într-un bol şi se păstrează la cald.
În tigaie se pune vinul, se aşteaptă până scade la jumătate, se adaugă supa şi se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă roşiile, măslinele, coaja de lămâie, sare şi piper după gust. Se fierbe timp de cinci minute, până ce sosul se îngroaşă puţin. Se ia tigaia de pe foc.
Se fierb pastele al dente, se scurg şi se adaugă în sosul fierbinte. Se amestecă uşor pentru a nu zdrobi pastele şi se adaugă compoziţia cu peşte. Se serveşte imediat.