Revenirea excelentului saxofonist de jazz Nicolas Simion pe una din scenele muzicale reprezentative ale Bucureștiului este adusă în atenția publicului de Asociația Dynamic Art.
În 15 noiembrie 2019, la ora 19.00, în cadrul proiectului Jazz Meets Classic va avea loc la Sala Radio concertul IN MEMORIAM RICHARD OSCHANITZKY & NICOLAE COMAN.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio.
Poliinstrumentistul și compozitorul român Nicolas Simion, cu o carieră impresionantă în Austria și Germania în ultimele trei decenii, a stat în centrul a numeroase proiecte ale Asociației Dynamic Art, între care ultimul, Another Face of the Roma Culture, derulat în Norvegia și România, a fost de un real succes.
Nu este pentru prima dată când rafinatul muzician Nicolas Simion aduce în prim-plan personalitatea marcantă a lui Oschanitzky, orchestrele filarmonice din Iași, Timișoara, Arad, Brașov, Oradea, Sibiu, Bacău, Ploiești, Cluj și Orchestra Radio din București fiindu-i partenere strălucite în acest demers încă din anul 2006.
Concertul din 15 noiembrie începe cu Hommage à Richard Oschanitzky, compoziție semnată de Nicolas Simion, în fapt o suită pentru orchestră de coarde și combo de jazz. A doua piesă, Concert pentru pian şi orchestră, este a regretatului Nicolae Coman, de la care Nicolas Simion a deprins tainele compoziției. În partea a doua a serii vom putea audia lucrarea Românologie a lui Dan Dediu, cu motive din muzica otomană a lui Dimitrie Cantemir și improvizații de jazz gândite special pentru Nicolas Simion. Compoziția lui Oschanitzky, Antifonii, ne aduce în punctul culminant al programului simbiotic de jazz și clasic, unde Nicolas Simion, alături de alți trei jazzmeni, reliefează improvizatoric alternanța de jazz la structura clasică de pian solo cu orchestră.
Alături de Nicolas Simion vor fi pianistul Antonis Anissegos (Grecia), chitaristul Sorin Romanescu și bateristul Iulian Nicolau. Orchestra Naţională Radiova fi condusă dePeter Christian Feigel (Germania).
Organizator: Societatea Română de Radiodifuziune; Partener principal: Goethe Institut; Parteneri: Asociația 7 Dreams, Asociația Dynamic Art;
www.anotherface.ro; www.facebook.com/RoManoucheMusic/; https://youtu.be/XuMOpkThtmo
NICOLAS SIMION şi-a început studiile muzicale la Liceul de Artă din Braşov, a continuat la Conservatorul bucureştean, după a cărui alsolvire s-a perfecționat în tehnica dirijatului și a compoziției cu maeștrii Constantin Bugeanu și Nicolae Coman.
În 1985 și-a constituit propriul cvartet de jazz, pe care-l denumește Opus 4, unde-i vom găsi alternativ pe pianiștii Puiu Pascu și Mircea Tiberian, basiștii Virgil Popescu și Cătălin Rotaru și bateriștii Titi Herescu și Eugen Nichiteanu, iar invitat permanent era renumitul saxofonist Dan Mîndrilă. Deja un an mai târziu Simion apare în LP-ul lui Johnny Răducanu, Jazz Made in Romania, iar în octombrie 1988 este invitat la Festivalul varşovian Jazz Jamboree, unde ajunge cu întârziere din cauza unei vize eliberate mult prea târziu. Acest inconvenient major îl decide să treacă din Ungaria în Austria și imediat, în ianuarie 1989, își începe cariera la Viena în compania unor instrumentişti americani şi europeni de înaltă ținută, ieșind în evidență printr-un etno-jazz de mare rafinament. În cei zece ani petrecuți la Viena devine laureat al Premiului Theodor Körner Förderpreis(1995), acordat de Ministerul Culturii din Austria pentru baletul The Unfinished Square, conceputpentru orchestră, combo de jazz, trei dansatori și recitator. Diversele piese pentru cvartet de saxofoane sau cvintet de alămuri îi aduc un succes atât de mare încât în 1999 primește o comandă de la Radiodifuziunea austriacă de a compune pentru Festivalul Zeit Ton Musik o lucrare pe teme religioase pentru orchestră, cor şi combo de jazz(Canzoniere Sacrale), prezentă și într-un album discografic și reluată în țară cu Filarmonicile din Iaşi, Braşov, Timişoara, Arad și cu Orchestra Naţională Radio din Bucureşti.
Saxofonistul român se stabilește apoi la Köln și, în acest nou context, întemeiază în 2004 casa de discuri „7Dreams Records”, unde va edita până în prezent peste 30 de CD-uri şi DVD-ul Transylvanian Grooves. Printre acestea se remarcă înregistrările cu ilustrul Jancy Körössy, CD-urile în memoria excepționalului muzician Richard Oschanitzky (Memorial vol. I, Memorial Richard Oschanitzky vol. II) și cel în amintirea lui Johnny Răducanu. În același an, Nicolas Simion colaborează în calitate de solist instrumentist şi compozitor cu una dintre cele mai prestigioase formaţii europene de gen, WDR Big Banddin Köln, la realizarea programului intitulat Balkan Jazz. Iau astfel naștere seria de concerte şi discul omonim editat de NRW Records, avându-l drept aranjor şi dirijor pe reputatul muzician american Bill Dobbins.
Dealtfel, tot în 2004 Nicolas Simion și pianistul de virtuozitate Florian Weber interpretează în primă audiție în țară, la Iași, sub bagheta lui Sabin Păuța, Dublul concert pentru pian, saxofon tenor, orchestră simfonică şi big band de Richard Oschanitzky, lucrare reluată și la București și Brașov. Colaborarea cu Păuța continuă în 2005, când Simion este invitat de acesta la New Jersey să-i interpreteze Concertul pentru saxofon și orchestră împreuna cu orchestra simfonică locală. În anul următor, la Iași, Sabin Păuța dirijează în primă audiție absolută Antifoniile lui Oschanitzky avându-i ca soliști pe Nicolas Simion și, de astă dată, pe pianistul grec Antonis Anissegos. Cu această ocazie este interpretată și compoziția lui Simion, Hommage à Richard Oschanitzky, pentru orchestră de coardeşi combo de jazz. În 2007 colaborarea cu Păuța continuă la Sibiu, în cadrul proiectelor culturale dedicate Capitalei Culturale Europene 2007, prin premiera dublului concert, denumit Bassklavier și scris pentru clarinet bas, pian și orchestră, lucrare compusă special de Păuța pentru Nicolas Simion și pianistul german Florian Weber.
Zece ani mai târziu eforturile lui Nicolas Simion de a-l promova pe Richard Oschanitzkyintră într-o nouă etapă prin cooptarea dirijorului german Peter Christian Feigel. Concertul are loc la Cluj, cu participarea Filarmonicii Transilvania, cele două lucrări, Antifoniile de R. Oschanitzky și Hommage à Richard Oschanitzky de N. Simion înregistrând un succes răsunător.
Premiile de compoziție conferite lui Nicolas Simion în ultimii ani: WDR Jazz Preis 2015(Germania) pentru improvizaţ
Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Româniapentru piesa „Jocul copiilor
Premiul de compoziţieoferit de Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ArCub la Bucharest Jazz Festival 2016
Premiul la International Jazz Composition Contest, de la Katowice (Polonia) 2017 pentru Mr. Monk Is Back In Town