A închiria o locuinţă la un preţ bun şi în timp scurt este ţinta oricărui proprietar. Din nefericire, se perpetuează o serie de greşeli care împiedică obţinerea rezultatelor dorite.
Aceste greşeli ţin fie de modul în care arată anunţul (text şi poze), fie de modul în care arată apartamentul atunci când este oferit spre închiriere. În rândurile următoare îţi oferim câteva sfaturi utile care te pot ajuta să închiriezi repede o garsonieră sau un apartament.
Înainte de a închiria un apartament este necesar să verifici instalaţiile şi aparatele electrocasnice şi să te asiguri că toate sunt funcţionale. Chiar dacă deţii un apartament amplasat într-o zonă bună şi e utilat complet, poţi pierde potenţiali chiriaşi dacă aceştia observă că anumite lucruri nu funcţionează (de exemplu: bateriile de la baie sau bucătărie, frigiderul, uşile dulapurilor etc.). Decât să pierzi timp inutil cu vizionări şi refuzuri, mai bine te canalizezi pe rezolvarea acestor probleme şi apoi să postezi anunţul de închiriere.
Chiar dacă un apartament este amenajat cu lucruri de calitate, dacă este murdar, va face o impresie proastă. Persoanele mai exigente ar putea renunţa la locuinţă chiar şi numai din acest motiv. Aşadar, aruncă toate lucrurile inutile şi fă o curăţenie generală în întreaga casă. (În cazul în care închiriezi o casă, e musai să cureţi şi să amenajezi grădina sau curtea deoarece aceasta va face prima impresie).
Orice chiriaş îşi va dori să îşi pună amprenta personală asupra decorului, chiar dacă este doar o locuinţă temporară. Prin urmare, utilează şi decorează încăperile sumar pentru a face spaţiul atractiv, dar fără a-l personaliza.
Foarte mulţi proprietari de apartamente rămân cu facturi neplătite şi datorii la întreţinere. Aceste sume neplătite îi poate face pe posibilii chiriaşi să renunţe la apartament, chiar dacă locuinţa în sine prezintă pentru ei interes. Aşadar, plătirea tuturor facturilor poate creşte încrederea chiriaşului în proprietar şi încheierea contractului de închiriere.
E firesc să îţi doreşti să închiriezi un apartament la un preţ cât mai mare, însă acesta trebuie să fie realist. Cu alte cuvinte, află care sunt preţurile pe piaţă (mai ales dacă eşti la prima închiriere), pune în balanţă atuurile şi dezavantajele locuinţei, apoi trage linia şi stabileşte preţul. În caz contrar, vei pierde inutil bani cu anunţurile şi timp cu vizionările.
Nici o persoană nu va fi încântată ca în timpul unei vizionări să observe gândaci de bucătărie şi alte insecte, mai ales la bucătărie. Dacă nu vrei ca vizionările să se încheie cu un eşec, este indicat să faci o dezinsecţie înainte sau să apelezi la serviciile unei firme de deratizare.
Anunţul de închiriere al garsonierei/apartamentului/casei ar trebui să fie însoţit şi de câteva fotografii. Multe persoane trec peste anunţurile care nu sunt însoţite de poze. Pe de altă parte, câteva poze reuşite ale încăperilor (realizate din unghiuri potrivite) vor atrage mult mai multe persoane şi va ajuta semnificativ la o închiriere mai rapidă a locuinţei. Nu mai e nevoie să spunem că pozele ar trebui realizate după curăţarea şi rearanjarea spaţiului respectiv.
Nu este mic numărul proprietarilor care lansează anunţuri de genul “Renovat complet” sau „Mobilat şi utilat complet”, iar în realitate lucrurile să stea cu totul altfel. De exemplu, renovarea să se reducă doar la o singură cameră sau la înlocuirea pardoselii, iar utilarea să se rezume cel mult la un reşou şi un cuptor cu microunde. Anunţurile mincinoase nu fac decât să consume timp inutil atât proprietarilor, cât şi chiriaşilor.
Sursă foto: www.pinterest.com, www.shutterstock.com