Nimic nu spune „veselie” mai bine decat abundenta de culoare. Desi majoritatea regulilor de amenajare a interioarelor spun ca este bine sa folosesti o singura nuanta puternica pe care sa o atenuezi cu non-culori si tonuri neutre, vrem sa-ti aratam ca uneori poti sa-ti faci de cap cu paletarul de culori, iar la final sa obtii un look fresh de la care sa nu-ti mai poti lua ochii.

Cert este ca pe langa veselie, o camera colorata este memoriabila si niciun cunoscut de-al tau nu va uita cum arata casa ta! Insa cum faci sa stapanesti toata aceasta abundenta de nuante, fara sa transformi incercarea ta intr-un esec total?

Probabil ai aflat deja ca nuantele complementare se potrivesc de minune unele cu celelalte. Albastru cu oranj, rosu cu verde, mov cu galben sunt combinatii intotdeauna reusite. Daca vrei sa umpli de culoare un spatiu folosindu-te de acest truc, dar fara a fi banal, ai doua optiuni.

Prima este ca ambele culori complementare sa fie nuante puternice, vibrante. Un rosu tare cu un verde sters este o combinatie buna, dar discreta. In schimb, un rosu primar cu un verde smarald va iesi in evidenta de cum intri in incapere. A doua optiune, daca esti indraznet, este sa combini in aceeasi amenajare mai multe cupluri de culori complementare.

Daca nu vrei sa risti sa obtii o amenajare haotica, poti opta ca anumite elemente de mobilier sa fie sursele tale de culoare. Sa zicem ca alegi mobilierul pe care te asezi. Intr-un living generos, scaunele din jurul mesei, dar si canapeaua si fotoliile, pot fi elemente de culori diferite. In felul acesta, poti sa dai coerenta unei amenajari colorate si poti crea centre de interes intr-un spatiu amplu.  

In acelasi spirit, poti sa introduci in amenajare un covor multicolor. El va atrage atentia in centrul camerei si este o alegere potrivita in cazul in care ti-e teama ca in viitor nu vei mai dori o amenajare atat de colorata.

Culorile nu trebuie sa fie alese doar pe criterii estetice. Ele pot corecta cu usurinta anumite defecte pe care le poate avea locuinta ta si acest lucru se intampla deoarece ele atrag rapid toate privirile. De exemplu, daca ai peretii strambi si acest lucru se vede cu ochiul liber, poti sa pacalesti ochiul amenajand cateva nuclee care abunda de culori puternice.

Amenajarile multicolore au acelasi efect si pentru camerele care au multe nise si discontinuitati: grinzi, stalpi, intranduri, pereti pe mai multe directii si asa mai departe. Daca spatiul iti ofera multa informatie, vino cu si mai multe culori, astfel incat sa creezi ceea ce designerii numesc „haos controlat”.

Sursa foto: www.pinterest.com

 

 

Related posts

Despre culorile cele mai potrivite pentru o baie mica, plus alte cateva sfaturi utile

Adina Meyers

Casa moderna si spatioasa in Bucuresti

Adina Meyers

Scaunul de birou: alegerea scaunului de birou ergonomic potrivit

Adina Meyers